Battlestar Galactica

47841-46

Jag har nämnt det i förbigående tidigare, men det tål att upprepas: Battlestar Galactica är en av de absolut bästa tv-serier som produceras idag. Så jag tänkte passa på att rekommendera den. ;-)

Första säsongen har börjat på femman (fredagar kl 19) för ett par veckor sen, medan den tredje säsongen precis dragit igång på andra sidan den där Atlanten. Kritikerna kan inte säga nog bra saker om serien, och tittarna är inte långt efter med BSG-uppskattningen. Dvd-boxarna (samt miniserien som inleder serien!) finns att köpa bl.a. på
Play.

Det som fascinerar mig med serien (förutom att den är snyggt gjord och har välskrivna historier) är det ständiga utforskandet av det mänskliga psyket. Utgångspunkten för handlingen är att mänskligheten nästan utplånats i en attack av cyloner - människoskapade maskiner som vänt sig mot sina skapare - och de strax under 50 000 överlevande flyr ut i den svarta rymden. Ju mer man får se av de människoliknande cylonerna, desto mer inser man som tittare att gränsen mellan dem och människorna är rätt suddig trots allt. Och det ger upphov till så grundläggande teman som vad en människa är - vad är moral, vad är kärlek, vad är känslor över huvud taget, vad är makt, vad är rätt och fel, osv. osv.

Dessutom har en av skaparna av nya serien (re-make av 70-talsserien med samma namn), Ronald D. Moore (Star Trek, Roswell, Carnivále), en egen BSG-blogg som kan vara rätt intressant läsning om man följer serien eller är intresserad av lite tänkande-bakom-kulisserna-på-tv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback