Där regnbågen slutar...

Har mest skrivit på mitt långfilmsmanus idag, men tagit några pauser. Bland annat för att kolla in hemsidan för filmen Pan's Labyrinth... Magnus tipsade om att manuset finns att ladda ned gratis där. Och det fanns det, både på engelska och originalspråket spanska! Har sparat på datorn så jag kan läsa nån dag.

Det påminde mig dessutom om att det finns några manusförfattare som brukar lägga ut manus på sina officiella hemsidor. Från Rob Thomas sida har jag idag hämtat hem manus för några av hans filmer och tv-serier. Bland annat "Original Pilot Script" och "project notes" för Veronica Mars. På varje sida för hans filmer/serier kan man hålla utkik efter en "downloads"-länk till höger... ibland måste man bläddra bland bilderna nedanför tills den eventuella länken dyker upp. ;-)

Rob Thomas har trevliga tips till nya skribenter också, till exempel: "Coffee. Coffee. Coffee." Så sant.

Ytterligare en sida med manus är den här, där man hittar olika versioner av Charlie Kaufmans manus (!). Being John Malkovich, Adaptation, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, m.fl. Rentav några icke-producerade tv-pilot-manus som Kaufman skrivit. Det är inte klokt vilka guldskatter man kan hitta!


Kvällens tv-tips!

Extra, extra! Den brittiska komediserien Green Wing har premiär på Kanal 5 i kväll! Kl 21:55-23:00. Jag har inte sett något av den själv, men de som följer den är helt lyriska, så jag tror bra saker. Eller så har jag jinxat det nu så att den inte alls är bra? Sorry.

Efter det bör man självklart se den fenomenala serien Battlestar Galactica, också på femman. För alla som tror att de inte gillar sci-fi. Hm... HBO-miniserien The Corner som går på SVT verkar också intressant.
Själv ska jag se Green Wing och skriva manus samtidigt. Får se om jag ser något mer sen.

Oscarsplaner

Nu har vi fixat ett ställe att se Oscarsgalan på här i Umeå! Roligt! Så på söndag kväll ska jag och några klasskompisar träffas och prata om våra manus, följt av en uppesittarnatt. Då gäller det bara för mig att hålla de andra vakna... förra året var det bara jag och Ann som var vid medvetande hela tiden. Fast Magnus sa visserligen plötsligt "Tax." när vi trodde att han sov (och Judi Dench var i bild med en tax i famnen). Så vem vet vilka tekniker de har för att vila ögonen och följa med i vad som händer på en och samma gång. ;-)

Lillebror Peter ringde mig och småpratade lite i förmiddags. Han behövde inte vara på sin utbildning i Kalix idag för att det var så kallt, kring -32 grader. Han håller på att ta olika tillstånd för att köra olika sorters transporter (eller nåt sånt, jag har inte mycket koll på körkort), och de ville inte ha bilarna ute i onödan när det var så kallt. Här i Umeå har vi däremot klarat oss undan med ca -15 grader idag. Mycket kallare än så verkar det inte bli heller... inte för att jag klagar.

Jag får se om jag tar chansen och följer med min syster och sambo till Kåbdalis om några veckor, när jag kommer hem till Boden... om de ska dit. Så kan jag i så fall hyra mig ett par skidor och åka lite slalom. Det var längesen sist nu, men jag saknar den där fria känslan av att susa nedför ett berg... mars är en underbar tid däruppe, när man får både snö och sol. Härligt!


Sötsaker

Några söta bilder som berättar om mina dagar igår och idag...

47841-77

Igår kväll var jag hemma hos Marielle och Magnus. Sofia var också där och vi diskuterade Marielles långfilmsprojekt. Vi hade alla läst den version hon skrivit senast, så det var jättekul att prata om hennes historia och karaktärerna som befolkar den. Vad som funkar bra och vad mer som går att göra. Och så bakade vi kladdkaka och såg Ett herrans liv, där Arne Weise visade sig vara riktigt underhållande.

 
Klicka för större bilder!


Och jag passade på att mysa med sötkatten Naima. Nu klarar jag mig lite till, behöver inte skynda hem till Boden för att krama katterna där. ;-) Men å andra sidan är det Oscarsgalan på söndag natt och jag kommer inte att få in Kanal 9, där den ska visas, hemma hos mig i Umeå. Annars har jag, Marielle, Magnus, Sofia och Ann sett galan tillsammans de senaste två åren, så det är synd att den traditionen inte blir av bara för att vi inte har den tv-kanalen.

Apropå Oscarsgalan så har det inte gått lika bra för mig som förra året med att se så många nominerade filmer som möjligt innan galan. Men jag var åtminstone på bio två gånger förra veckan och såg både Babel och Pan's Labyrinth. Båda var mycket bra! Jag ska försöka få med mig nån och se Letters from Iwo Jima nu på fredag. The Departed såg jag för nån vecka sen och den blev jag inte vidare imponerad av, även om skådespelarna höll hög klass. Jag ser verkligen fram emot Children of Men. Hm... varför ska det vara så svårt att ta reda på när jag har möjlighet att se den på bio? Little Children vill jag också se. Men ingen verkar vilja ha mina pengar för den biobiljetten, för de har då inte ordnat något enkelt sätt för mig att hitta ett biodatum. (Haha, min irritation över det här roar rentav mig själv lite... såhär retlig brukar jag bara bli när jag sett ett avsnitt av Heroes.)

Okej, fler bilder... och nu är vi framme vid idag...

47841-79


Jag visste att min klasskompis/granne Sofia skulle sitta på Schmäck och skriva idag. Så vid tvåtiden satte jag mig på bussen, med "Fettisdag!" som rubrik på min stadsutflykt. Och mycket riktigt fanns det både en Sofia och semlor på favoritcaféet Schmäck. Jag tog rentav med mig kameran för att kunna ta en fin bild av min semla innan jag åt upp den... men den kom jag ihåg först när jag bara hade en bit av locket kvar... Men det blev kanske en roligare bild såhär. Och semlan var jättegod! Jag satt där och skrev ett tag. Insåg att jag fortfarande var sötsugen, så en stund efter att jag druckit upp mitt kaffe gick jag och köpte en Baby också. Varm choklad med marshmallows och grädde. *mums*

Innan jag åkte hemåt smet jag in i en godisbutik och blev nostalgisk...

47841-78


Men de ska räcka länge. Små belöningar till mig själv för när skrivandet gått bra. Jag ska återgå till att skriva några scener nu... försöker få färdig en manusversion att skicka till min handledare och till dem i klassen som sagt att de vill ge mig respons. Det är alltid bra att få höra lite olika röster om vad som är bra och inte, så det ska verkligen bli kul att låta dem läsa den här versionen.


Sweeps & re-makes

Har precis sett Grey's Anatomy 3x16 och är helt gaaahh! Det är så bra! Nu är det en sweeps-period i USA, så då händer det extra mycket i avsnitten. (Sweeps har med tittarsiffror att göra - fyra perioder per år då man mäter tittarvanorna extra mycket, så då brukar tv-kanalerna också krydda innehållet i alla program lite extra.) Jag såg förresten om finalavsnittet av Grey's andra säsong när det gick på femman i förra veckan och det var fortfarande lika bra... ni som sett det vet vad jag pratar om! Det gjordes förresten också för att visas under en sweeps-period... men just första och sista avsnitten av tv-säsonger brukar man hur som helst lägga lite extra krut på.

I dagarna har mitt serietittande annars mest blivit första säsongen av amerikanska The Office. Köpte boxen (heter det fortfarande box när det är bara en skiva? Hm...) från Discshop och fick den i brevlådan nästa dag. Tyvärr är det ju bara sex avsnitt av första säsongen, så den tog slut alldeles för snabbt. Andra boxen släpps i mars här i Sverige, så jag ska vänta tills dess med att köpa den. Men då har jag åtminstone 22 avsnitt att se och en massa extramaterial.

Jag tycker det är roligt när amerikanarna bestämmer sig för att göra re-makes av brittiska serier. Även om man gillar originalet så har de i USA större budget och möjlighet att göra fler och längre säsonger, så att de serierna får eget liv och till slut blir en annan serie än originalet. Så det är möjligt att tycka om de olika versionerna lika mycket, men av olika orsaker. ;-)

Filmfestival & Buffyträffande (igen)!

Har snart varit hemma i en vecka, men det har tagit ett tag att återhämta sig från en vecka i Göteborg och en helg i Stockholm. Det var roligt men intensivt, och jag lyckades dessutom dra på mig en hemsk förkylning som fortfarande inte riktigt gett med sig. Så den gångna veckan har jag försökt ta det lugnt, dagarna har varit sömn, läsande, tv och skrivande. Ibland promenader i det friska vintervädret... kylan har äntligen kommit till Umeå! :-) (Kallt för att vara Umeå i alla fall, tss...)

Fredag 26 januari kom jag till Göteborg och Lördag 3 februari åkte jag därifrån. Den sista halvtimmen där satt jag ensam utanför centralstationen med kaffe och frukt från Pressbyrån. Var tvungen att ta av mig jacka och halsduk, det var så varmt... rena vårvädret med strålande sol. Satt där och kände solen, sade hejdå till staden Göteborg, samtidigt som jag tittade på människor och ringde och pratade med mina föräldrar. De var i Kronogård, ute med skotern på en av isarna där, satt på renskinn och pimplade. Vi fick säga hejdå när min mamma jublande fick napp... och några minuter senare fick jag ett mms med en rolig bild där hon höll i en stor röding. Kontrasten över hela situationen gick inte förlorad på mig. Storstad med kaffe i en pappersmugg och kullerstenar under fötterna. Och en isklädd sjö i Norrbotten med uppborrade pimpelhål och varm choklad som dricks ur kosor.

Filmfestivalen var en mycket trevlig upplevelse även detta år. Vi i klassen befann oss i Filmhögskolans lokaler söndag-tisdag. Träffade inbjudna gäster och presenterade oss själva, minglade och bytte visitkort. Det var roligt att träffa människor som söker manusförfattare! Tyvärr hann jag bli sjuk i början av veckan. Tisdag borde jag nog ha stannat i sängen, febrig och nästan utan röst som jag var... men jag ville ju inte missa något. ;-)

Första helgen var vi på två olika mingelfester, en som SVT ordnade för sin novellfilmssatsning och en annan för kortfilmstävlingen Startsladden. Den andra ägde rum på biografen Bergakungen, där alla vi som hann få en plats i den lyxiga vip-biografen fick se alla nominerade filmer. Så borde alla biografer se ut! Höga skinnstolar som gick att luta bakåt, träbord, perfekt bild och ljud... och så en bar med lounge precis utanför, så det bara var att hämta något att dricka och tilltugg - popcorn och fat med bl.a. sushi. Marvellous! ;-) Några av filmerna gillade jag riktigt mycket... framför allt Spegelbarn - en handritad animerad film som gav mig rysningar - och Kunskapens pris, som är en science fiction-film med snygga masker och omsorgsfullt skapade miljöer. Den var dessutom Marielle och Magnus med i, så det var lite extra kul. Magnus i en marsvinsdräkt, haha... Den filmen blev förresten publikens val som bästa kortfilm under hela festivalen.

Annars hann jag bara med att se en långfilm på festivalen. Jag och Marie tog plats i en fullsatt salong på biografen Capitól och såg den tjeckiska Marta, skriven och regisserad av Marta Nováková, som fanns på plats för en frågestund efter filmen. Och den var väldigt bra, så det var intressant att höra henne berätta om hur historien växte fram och vilket arbete som låg bakom skapandet av filmen. Det är tydligen dyrt att göra film i Tjeckien också. ;-) Sex år tog det för dem.

Även om det inte blev fler filmbesök så hann jag vara på en rad seminarier under filmfestivalveckan. Den största favoriten blev det på sista lördagen, när mega-filmskaparna Milos Forman (Gökboet) och Jean-Claude Carrière (Blecktrumman) tog plats på scenen. De pratade om allt från 60-talets New York och Prag, till hur de tävlar om vem som ska få flest barn. Otroligt inspirerande att höra dem berätta om att leva mitt i historiska skeenden, och om sina livserfarenheter om skrivande och filmskapande.

Ett annat seminarium som fick mig att tänka mycket handlade om ungdomsfilm. Egentligen skulle det handla om hur tonårsflickor skildras i svensk film, men det utvecklades till att ifrågasätta svenska ungdomsskildringar över huvud taget. Det var framför allt en kommentar från en ung kille i publiken (och efterföljande dialog med ungdomsfilmskonsulenten från SFI) som jag kände att jag tog till mig och har tänkt mycket på nu när jag fortsatt skrivandet på min egen ungdomsfilm. Han sade rätt mycket, men med så mycket inlevelse... och en så stark önskan om bra svensk film om och med ungdomar som inte bara har det dåligt.

Min sista fredag i Göteborg avslutade jag med att dra med mig några klasskompisar för att träffa mina kära Buffyvänner. Bara två av dem hade jag träffat tidigare, men jag har ju ändå känt alla online i flera år, så det var jättekul att bara hänga, äta thaimat, spela spel och sjunga SingStar. Nu känner jag mig ännu mer motiverad att flytta till Göteborg, så jag kan träffa dem alla oftare.

Helgen 3-4 februari förflyttade jag mig till huvudstaden, där jag möttes på Centralen av en grupp människor med skyltar. Galningar. Vänner. Galna vänner. "Väntar ni på någon kändis?", hade en tant frågat innan jag kom fram. Och så fick jag träffa ännu fler vänner varav de flesta för första gången. Det är så konstigt det där... vi pratar ju med varandra varje dag, så när man väl träffas irl (in real life) är det inte som att det är första gången. Men ja, hur som helst, sen var det riktig Buffyträff, fest, hemma hos Ankis. Ca 20 pers i en etta... många skratt och kramar och samtal till halv sju på morgonen, då vi somnade på sängar och soffor och madrasser och annat på golvet. Söndagen blev en riktig bakisdag med tecknade Asterix-filmer. Underbart!

Mitt tåg mot Umeå gick inte förrän kl 22 på kvällen, så jag hann dessutom ut till Vendelsö en sväng för att hälsa på min moster med familj. Tacosmiddag, mums! Och jättekul att träffa mina kusiner Linda och Frida. Synd att vi bor så långt ifrån varandra. Men nu börjar de bli stora, Linda fyller 18 år i höst (!!), så då kanske de också börjar röra sig kors och tvärs över vårt långa land.

Jag avslutar det här lååånga inlägget (hey, det var en lååång vecka!), med några härliga bilder från min helg med Buffyvännerna i Stockholm. Inte jag som tagit bilderna, men det gör nog inget att jag kopierar in några här. :-) Ska försöka få tag på bilder från filmfestivalen med klassen också, så lägger jag in dem i ett senare inlägg.

47841-74
Någon kom på den kloka idén att vi ska ha ett gangface som vi hälsar på varandra med. Eh...

47841-73
En gitarrspelare och en operasångerska - bästa kombinationen för lite festsång!

47841-72
Sömniga sötisar!

47841-76
Kramiga träffveteraner. Så fina!

47841-75
Minns inte vad vi skrattade åt... möjligen en saccosäck... =D