Vår i Umeå

Vår i Umeå betyder att jag kan sitta ute på min balkong och skriva manus. Och ibland tar jag en paus för att läsa några kapitel ur en bok. Jag har den märkliga vanan att läsa många böcker på samma gång, så jag plockar upp det jag känner för att läsa för stunden. Fantasyserier, självbiografier, ungdomsböcker, svensk skönlitteratur, obskyra antikvariatfynd, osv. Det är sällan jag läser en bok från början till slut, hur bra den än är. Ett kapitel här och ett kapitel där, det funkar bäst för mig.

Idag har jag suttit på
Schmäck i några timmar med Clara, Diana, Johanna och Sofia. Jag och Diana kunde som vanligt inte hålla oss från något sött till lunch... kaffe och schmakelser (med mörk och vit choklad och hallon, mmm). Det var roligt... man kände sig inspirerad att åka hem och skriva sen, efter att ha träffats sådär för att prata om allt och inget.

Jag har varit hemma hos familjen i Boden i två veckor och har bl.a. hunnit med att fira min pappa som fyllt femtio. Min mamma fyller också femtio senare i år, så tillsammans har de fått en Thailandsresa i present av oss barn. Man kan inte låta bli att själv bli ressugen när man ser alla bilder.... men nu har jag äntligen bokat en resa åt mig själv också! Jag och en kompis åker till Italien den 4 juni och blir där i tio dagar. Vi ska ta oss från Milano till Rom på den tiden, så det blir riktigt kul att få resa omkring och se olika delar av landet. Ingen av oss har varit till Italien tidigare, så det ska bli spännande! Nya upplevelser mår man bra av. Och det blir lite av en examenspresent åt mig själv, med tanke på att sista skoldagen är 1 juni. =)

Vår i Umeå betyder också att objekten för mina fobier vaknar från sin dvala. Både insekter och igelkottar. Brr. Jag såg ett program på Discovery om fobier och där uppmanades man att möta sina rädslor i etapper... det tar t.ex. emot för mig att skriva ordet igelkott, men gör jag det nog många gånger så bör det enligt teorin bli enklare. Igelkott. Igelkott. För nåt år sen skrev jag en dikt för att närma mig min fobi, ska se om jag hittar igen den.... Aha! Det får bli en passande avslutning på det här varierande blogginlägget... ;-)

Igelkottsmysteriet

När jag är konstig

Undrar jag över igelkottens ben

Är de bruna och seniga?
Har de fötter och tår?

När jag glömmer att vara konstig

Pratar jag om vädret

Och undrar vad som kom först -
igeln eller kotten?

Skolbesök och Ikea

Är hemma i Boden nu och hjälper till med att städa och laga mat inför pappas 50-årsfest i morgon. Vi har öppet hus, så man vet aldrig hur många som dyker upp. Grannar och vänner och bekanta. Förhoppningsvis folk från byn som man inte träffat på många år.

Igår följde jag med min storasyster Jenny en förmiddag i skolan. Hon är högstadielärare och just nu har hennes niondeklassare i svenska film som tema. Så jag var med dem en lektion, berättade om vad en manusförfattare gör och lite om hur man gör film i Sverige. Jättekul att se hur högstadieungdomar ser ut idag! Och det fanns några riktigt filmintresserade i den klassen, så det var roligt att få uppmuntra dem att syssla med film. Bra för dem att få se att det är riktiga, vanliga människor som skriver filmerna de ser. ;-) Jag var med på en franskalektion med en klass sjuor också, lekte lite extrafröken. Det var en imponerande samling trettonåringar - jätteduktiga på franska! Jag förstår att min syster trivs med sitt lärarjobb, med så många härliga ungdomar omkring sig varje dag.

I tisdags följde jag mina föräldrar på en dagstur till Haparanda och Ikea. Och en sväng över gränsen till Torneå, Finland. Det blev en lång dag, men kul att få besöka det nybyggda Ikea. Intressant att se hur radikalt det kan förändra en stad... alla människor från båda sidor landsgränsen som dras dit, fler butikskedjor, nya byggen på gång överallt.

47841-83

47841-82

Röd måne

Det är månförmörkelse i natt... men trots ihärdigt spanande genom fönster och klängande från min balkong ("Hm, undrar hur långt jag kan luta mig ut?") kunde jag inte se den någonstans. Hörde däremot från Marielle att den verkligen är röd. Spännande! Jag blir alltid så fascinerad av naturfenomen. Eller bara natur, punkt, med tanke på hur besatt jag är av t.ex. Pingvinresan. Och djur som inte är insekter eller fiskar eller fåglar (förutom örnar och såna rovdjursfåglar) över huvud taget... man kan bara titta på dem i evigheter för att se vad de ska hitta på. När jag var liten gjorde jag och min syster så med fiskar också om vintrarna... grävde fram ovanivatten (vatten på isen) att lägga uppfiskade firrar i, så de fick leva ett tag till och vi fick ge dem namn och se vad de gjorde. Jag minns speciellt två fiskar, Otto och Matilda. En av dem tappade plötsligt ett öga.. tror det var Matilda...

På tal om den röda månen så kom jag nu ihåg att jag skrev en novell på gymnasiet som hette just Röd måne. Fast den hade ingenting med månförmörkelser att göra... framtidsscenario med en världsepidemi... och jag fick in lite politiska teman i den med konsekvenser av kriget i Kosovo, som var som mest aktuellt när jag skrev den novellen. Tror jag ska skriva om den någon dag när jag har tid över, göra den lite mer icke tidsbestämd.

Skola på måndag! Det blir en omställning, efter fyra veckors självstudier. Men roligt att träffa klassen igen! Jag ska hålla ett föredrag i två timmar på onsdag förmiddag, om fankulturer... det gäller bara för mig att begränsa mig - det finns så mycket att säga om det ämnet. Men kul blir det, att få berätta lite mer om ett av mina största intressen. =)