Buffyträff i Göteborg

20-22 oktober var jag på Buffyträff i Göteborg, tillsammans med ett tjugotal andra Buffyfreaks. Jag bestämde mig för att åka dels för att jag lyxade till det med sovplatser på tåget dit och hem (behövs när resan tar sexton timmar enkel väg!) och dels för att många skulle dyka upp redan fredag den 20:e, vilket gjorde det hela till en tredagarsträff. :-)

47841-49


Fredag: Lunch på stan, shopping och promenader kors och tvärs i Göteborgs centrum. Följt av mysig, rolig innekväll hemma hos E med sju-tio andra tjejer och pizza.

47841-53

Lördag: Stora träffdagen. Efter att ha samlats på Centralstationen (och blivit misstänktförklarade av några vakter där) begav vi oss till SF-bokhandeln, där personalen blivit förvarnade om att vi skulle komma och därmed fyllt på med Buffyprylar. Själv lyckades jag bekämpa alla köpimpulser (*applåder*). Sedan bar det av till träffplatsen, som var en scoutlokal som var vår för helgen. Tipsrunda, fika (varm choklad med mini-marshmallows, som Spike vill ha i avsnitt 3x08, Lover's Walk), Buffybrädspelet, mingel, Jossardy (Whedonverse-version av Jeopardy, på stor duk och med tryckknappar!), avsnittstittning, tacomiddag, lotteri, m.m. m.m. Vi som sov hos E var tillbaka i hennes lägenhet strax före kl 4 på natten... men vem ville sova då? ;-)

47841-50

47841-48


Söndag: Efter ett par timmars sömn (2½ för att vara exakt) skyndade vi tillbaka till träfflokalen kl 10 på söndag förmiddag. Där serverade våra utmärkta träffarrangörer brunch och resten av dagen ägnades åt att bara umgås... en del spelade Buffybrädspelet, vissa såg avsnitt, m.m. En höjdpunkt var när några kom på idén att vi kunde se ett avsnitt (3x18, Earshot) dubbat till franska! Jag som förstod franskan upptäckte att översättningen var riktigt bra och rolig, så jag tror jag ska ta mig tid att se om serien med fransk dubbning någon gång.

47841-52


Allt som allt blev det en jätterolig helg, men något annat hade jag inte förväntat mig. Det var bara några träffdeltagare jag inte kände sedan förut, så det blev många härliga återseenden.

47841-51

Dödsskrik och tårtmonster

Har kommit hem för ungefär en timme sen, efter att ha tillbringat kvällen på en ungdomsgård i stan. Jag och några klasskompisar har tack vare en klasskompis flickvän upptäckt att de har pysselkvällar där några gånger i veckan. Så vi har suttit och fikat och pysslat med pärlor. Jag gjorde mig ett armband. Satt i över en timme och försökte knyta upp en knut på fiskelinan, men insåg till slut att armbandet inte ville bli längre. Det var jättekul att sitta och pyssla, så dit lär vi ta oss fler gånger. Trevligt tillfälle att lyssna på vad ungdomar pratar om också. ;-)

Mycket om dataspel och andra interaktiva medier i skolan den senaste tiden, det har varit riktigt roligt. Jag har rentav köpt mig några dataspel nu och börjat spela... men det är så jobbigt varje gång jag dör i American McGee's Alice (skräckversion av Alice i Underlandet), för rösterna tillhör riktiga skådespelare, och dödsskriket är så plågat och ångestframkallande! Så jag drar mig för att spela mera när jag vet att jag kommer att dö var tionde minut. Men nu har jag åtminstone lärt mig använda kniven, så det kanske går bättre då...

Första snön har fallit här i Umeå. Men jag åkte ned till Göteborg samma kväll och har varit där på Buffyträff hela fredag-lördag-söndag. Var tillbaka i Umeå på måndag morgon, och då var snön borta igen. Det blev en intensiv men jätterolig helg! Framför allt tack vare de härliga människorna... vi var ungefär tjugo deltagare, och bara tre av oss var på träffen i Köping i augusti. Jag ska lägga ut några bilder här i bloggen i dagarna.

Sen har världens sötaste unge, Zoë, fyllt ett år nu i lördags! Kan knappt tro att det redan gått ett helt år sedan min kompis Suzie blev mamma. Här är sötflickan (ja, det är tungan som sticker ut på lilla tårtmonstret)...

47841-47

Battlestar Galactica

47841-46

Jag har nämnt det i förbigående tidigare, men det tål att upprepas: Battlestar Galactica är en av de absolut bästa tv-serier som produceras idag. Så jag tänkte passa på att rekommendera den. ;-)

Första säsongen har börjat på femman (fredagar kl 19) för ett par veckor sen, medan den tredje säsongen precis dragit igång på andra sidan den där Atlanten. Kritikerna kan inte säga nog bra saker om serien, och tittarna är inte långt efter med BSG-uppskattningen. Dvd-boxarna (samt miniserien som inleder serien!) finns att köpa bl.a. på
Play.

Det som fascinerar mig med serien (förutom att den är snyggt gjord och har välskrivna historier) är det ständiga utforskandet av det mänskliga psyket. Utgångspunkten för handlingen är att mänskligheten nästan utplånats i en attack av cyloner - människoskapade maskiner som vänt sig mot sina skapare - och de strax under 50 000 överlevande flyr ut i den svarta rymden. Ju mer man får se av de människoliknande cylonerna, desto mer inser man som tittare att gränsen mellan dem och människorna är rätt suddig trots allt. Och det ger upphov till så grundläggande teman som vad en människa är - vad är moral, vad är kärlek, vad är känslor över huvud taget, vad är makt, vad är rätt och fel, osv. osv.

Dessutom har en av skaparna av nya serien (re-make av 70-talsserien med samma namn), Ronald D. Moore (Star Trek, Roswell, Carnivále), en egen BSG-blogg som kan vara rätt intressant läsning om man följer serien eller är intresserad av lite tänkande-bakom-kulisserna-på-tv.

Nytta och nöje

Har hunnit vara hemma i Boden en sväng, söndag-torsdag. Jag kom fram i tid till kalasfika hos min storasyster som fyllde 26 år... av mig och lillebroren fick hon en dvd-box med Seinfeld säsong 1-2. Fanns en hel del extramaterial på den, så jag måste nog låna den nån gång framöver. ;-) Sen har jag varit därhemma med familjen och katterna i tre dagar, innan det bar av söderut igen. Min pappa och lillebror Peter skulle köra lastbil till Enköping, så jag fick lifta med dem till Umeå. Och då passade Peppen på att fixa ett grafikfel på min dator, yay! Jag trodde jag skulle vara tvungen att köpa en helt ny bildskärm, men på fem minuter hade han lagat det. *dance of joy*

Sen gick min torsdag kväll och fredag åt till att sammanställa ett grupparbete med några klasskompisar. Vi hade en jättekul kväll förra fredagen, då vi åt middag tillsammans, och den här fredagen fick också en bra start med att vi träffades och fikade på café Schmäck på morgonen. Det blir tusen gånger roligare och effektivare att grupparbeta när man passar på att ha lite trevligt också. :-)

Igår, lördag, blev också en rolig kväll... jag och Sofia var hemma hos Magnus och Marielle och vi spelade spel hela kvällen. Bl.a. Once Upon A Time, där man ska väva ihop och berätta sagor tillsammans, och Gloom, där man har varsin familj som man ska utsätta för så hemska saker som möjligt och sedan döda för att vinna. En av mina karaktärer blev uppäten av illrar. Hehe.

Vad mer... hm.. jag har köpt några nya boxar till mig själv - första säsongerna av Arrested Development och Survivor, men har inte hunnit se mycket än. Men däremot har jag den senaste veckan hunnit läsa två-tre böcker som research för mitt långfilmsmanus. Har en lista på några fackböcker jag ska försöka få tag på nu. Och så har jag fått några idéer för olika scener som jag skrivit ned. Och min lilla whiteboardtavla är fullklottrad av allt från linjer och bågar till repliker och scenidéer... funderar på om jag kanske borde köpa en till, så jag slipper sudda ut den här alltför ofta. ;-)