Måndag igen

Tanken var att jag skulle åka hem till familjen i Boden idag, men en halvtimme innan jag skulle med bussen insåg jag att det var bättre att ta det lite lugnare och åka i morgon istället. Då var jag nämligen mitt uppe i att städa min lägenhet och packa min väska färdigt på en och samma gång. Så idag har jag istället för att åkt tåg gått omkring här och vårstädat. Kändes som att det behövdes eftersom både min mamma och mormor ska följa mig tillbaka till Umeå om en vecka. ;)

Utanför fönstret snöar det för fullt, så man undrar om det någonsin ska bli vår. Nu längtar jag som alla andra efter grönt gräs och stekande sol! Att kunna sitta ute på balkongen med en chokladmilkshake och en bra bok... promenera in till stan och fika på utecaféer... spela kubb med goda vänner... Aaah, nåja, nu när jag ska till Boden får jag väl istället ta mig en skidtur med varm choklad och ostmackor i matsäcken. Det är också riktigt härligt! Och att sitta ute på ett renskinn i snön och läsa en bra bok kan ge en försmak på sommarens balkongläsning. :)

Interaktivt berättande

Den gångna veckan har min klass haft besök av en extremt bra föreläsare från Danmark. Han har bland annat pratat om icke-linjärt berättande (som inte följer den traditionella Hollywood-mallen) och interaktivt berättande. Det finns till exempel dvd-filmer där man kan välja att göra ett hopp i berättelsen när som helst, så varje gång man ser filmen får man en annorlunda upplevelse och alla som ser den har sett samma film berättad på olika sätt. Hur man uppfattar och tolkar en historia skiljer sig ju beroende på i vilken ordning scenerna kommer och hur mycket av dem man ser.

Föreläsandet har han varvat med praktiska övningar, så man själv fått prova på och fått en djupare förståelse för det han sagt. Till exempel har vi i grupp fått tänka ut hur filmen Notting Hill skulle se ut berättad baklänges. Och eftersom föreläsaren framför allt har jobbat med att skriva och utveckla dataspel med inslag av fiktion, så har vi både fått se/spela exempel på en megastor plasmaskärm och dessutom själva i grupp tänkt ut dataspelsidéer och karaktärer. Min favorit bland min grupps påhittade karaktärer var en seriemördare som bara ger sig på folk som går med kryckor. :D

Vi har fått i uppgift att skriva en egen presentation på fem sidor av en idé om en interaktiv berättelse. Men den behöver inte vara inne förrän i slutet av augusti, så även om jag har tankar nu om vad jag vill skriva om kan det vänta lite. Föreläsaren ska sedan komma tillbaka till oss i november för att ge feedback på våra idéer.

Jag håller fortfarande på och skriver på mitt tv-serie-manus, så det är bra att ha fått ännu fler redskap att använda i konstruerandet av min historia. Framför allt måste jag lägga upp scenerna så att man inte får reda på för mycket på en gång, samtidigt som situationen och karaktärerna måste presenteras. Det blir knepigt, men det är det som är en del av det roliga.

Nu har jag dessutom blivit spelsugen, så jag ska börja ge mig in i The Movies, ett dataspel jag önskade mig och fick i julklapp av min syster. Men jag tror jag väntar tills efter vår stora manusdeadline den 17:e - med tanke på hur beroendeframkallande spel kan vara. ;)


Buffyvänner

Tack vare mitt Buffy-beroende har jag fått många nya vänner. Det blir så när man hänger på olika forum varje dag och pratar med folk där som blir del av ens vardag. Här i Umeå finns ovanligt många likasinnade Buffy-fantaster, så vi har sett till att ha ganska många träffar det senaste året där vi varit ett tjugotal deltagande... först var vi bara hemma hos mig och lärde känna varandra, men det har växt till att vi bl.a. varit ute och grillat. I höstas var vi och åt pizza och bowlade tillsammans, men sedan dess har vi inte hunnit ses. Så det var på tiden att göra något åt det!

Det fina tillfället för en återförening kom igår, då Joss Whedons film Serenity äntligen kom till en biograf här i Umeå. Vi var tolv personer som sågs på en snabbmatsrestaurang några timmar för lite catching-up innan det bar av till bion. De flesta av oss hade redan sett filmen, men var ändå ivriga att se den igen på stor duk! Själv köpte jag dvd:n strax innan jul, plus att jag varit på bio i Luleå och sett den. Men det är en film som blir bättre och bättre för varje gång man ser den!

Serenity är underhållande, karaktärsdriven sci-fi-action med western-influenser. Filmen bygger på den kortlivade tv-serien Firefly, som rekommenderas varmt. Inga aliens någonstans, smutsiga rymdskepp, medvetet skakiga specialeffekter (hur realistiskt är det när allting är skinande och perfekt?), en framtidsvision av ett mångkulturellt samhälle där stormakterna USA/Kina är mest framträdande... och framför allt är det gruppen huvudkaraktärer som engagerar. Och Joss Whedons karaktäristiska smarta dialog och oväntade vändningar!

Nu har vi i Umeå-Buffy-gänget hur som helst bestämt oss för att ses igen om bara två veckor, en lördagkväll hemma hos en av tjejerna som nyligen flyttat till samma kvarter som mig. Och det talas om att ha en pokerkväll snart också. Jag kan inte spela poker så bra, men ska se till att lillebror lär mig några knep innan dess. ;)

I kväll fick jag dessutom ett roligt samtal från Stockholm, där 25-30 pers från ett av forumen har träff i helgen. Jag fick bl.a. lyssna till lite sangria-influerad skönsång från en av tjejerna, som faktiskt fick mig att önska att jag kunde varit där. Men det gänget ska låna ett hus i Västervik en helg i augusti, så jag kanske kan ta mig dit för att träffa dem då. :)

Barndomshem

47841-21


I morgon kommer en främmande familj att flytta in i mitt barndomshem. Känns lite märkligt. Men samtidigt positivt, på ett "att se framåt är bra"-sätt. Mina föräldrar har flyttat till huset mittemot, så när jag hälsar på dem är det fortfarande "hemma". Just nu är jag mest fundersam kring hur katterna ska ta det, haha... de kommer att bli så förvirrade när andra människor bor där och de inte får komma in.
 
Jag ska hem och vara kattvakt över påskveckan, så då får jag väl vänja mig att det bor folk i huset där nere. Ska rentav bli roligt att se vad det är för några. Mina föräldrar känner dem visst sen tidigare, så det är ju bra.

Flitig måndag

Lite för trött just nu för att orka blogga mer än för att säga att jag har rätt fullt upp. Helgen svischade förbi och jag tog mest igen förlorad sömn och energi. Men det behöver man ibland - bara läsa böcker, gå promenader och stanna upp lite innan det är dags att kasta sig rätt in i den stressiga vardagen igen.

Den här måndagen har varit rätt rolig. Föreläsning på förmiddagen av en forskare i etnologi. Hon berättade om metoder att ta till sig vad människor har att berätta och om hur man kan bära sig åt för att närma sig uppgiften att skildra sin samtid. Hon hade bl.a. skrivit avhandlingar om Göteborgskravallerna och om tv-såpornas roll i våra liv.

Eftermiddagen ägnades åt filmhistoria, med fokus på David Lynch. Vi har sett exempel på hans verk med klipp från olika filmer som Eraserhead och Mulholland Drive, och några intervjuklipp. Nu har vi en gruppuppgift att skriva essäer där vi ska jämföra Lynch's Twin Peaks med Lars von Triers Riket.

Sen hade vi en deadline idag för att lämna in en annan gruppuppgift, som jag satt på eftermiddagen/kvällen och sammanställde. En förteckning över vilka produktionsbolag som gör saker för svensk tv, med beskrivningar och kontaktinformation. Ett riktigt pillergöra med alla små detaljer!

Så. Det var min måndag. Förutom att jag nu ska se ett avsnitt av Grey's Anatomy innan jag somnar. Teet står på spisen och någon kaka kan jag nog hitta någonstans. ;)