Skriftlig pitch

I morgon har jag en deadline - senast midnatt ska jag lämna in en skriftlig pitch för min tv-serie. På 1-2 sidor ska jag presentera min idé och försöka övertyga läsaren om att det här är något intressant, något man vill veta mer om, något värt att investera tid och pengar på.

Jag har inga tvivel om att min idé har allt det där. Jag älskar den här tv-serien, de här karaktärerna och deras historia. Jag älskar de små ögonblicken de kommer att ha, redan innan jag skrivit dem. Jag är säker på att det här är något speciellt. Men det svåra med att övertyga andra om det är att varje person ser och hör på mina ord från olika perspektiv. Jag vet inte vad de gillar för sorts historier, vad de är ute efter eller vilka ordval de ser som positiva eller negativa. Min inledande mening kan vara avgörande för hur de läser resten av dokumentet.

Men jag tycker ändå det är riktigt roligt att skriva pitchar. Om inte annat får man då tillfälle att klargöra grundteman och handling och poängen med idén för sig själv. Och om jag kan övertyga mig själv om att det här är bra så kanske någon annan också faller pladask. Jag får försöka få med någon humoristisk formulering också - ett leende eller skratt är alltid säljande.

Tv:s bästa Veronica

47841-14

Veronica Mars: "Life's a bitch until you die."


I kväll, lördag 25 februari, är det maratonvisning av de fyra första avsnitten av Veronica Mars på SVT! Start kl 23:00 på SVT2. VM är en av de allra bästa tv-serier som idag finns att se på svensk tv. Läs mer på
www.veronicamars.se

Jag har redan sett hela första säsongen och sett om dessa fyra avsnitt när de började visas på SVT i januari, inklusive repriserna. Men jag kommer helt klart att vara klistrad framför min tv även i kväll. Veronica Mars är bra!

Det kan ta tid att vänja sig vid den lite speciella stilen, många gamla film noir-grepp, men under den pastelliga ytan (som skaparen Rob Thomas valde för att modernisera noir-formen) finns mycket djup och karaktärsutveckling. Plus underhållande historier med smart dialog! En varning är däremot på sin plats för den halvdåliga översättningen... Veronicas hund heter Back-up. Kan vara bra att veta i förväg när det översätts "se till att du har på fötterna" och "Backa. Lugn."..!

Sedan fortsätter serien att gå på torsdagar kl 20. Avsnitt 5 är nu på torsdag, den 2 mars. :)

Mera shopping

47841-11


Jag har haft en härlig dag idag! Efter den här goda frukosten tog jag en solig 1 km-promenad till mitt postutlämningsställe för att hämta ut ett bokpaket. I ett försök att undvika att köpa onödiga böcker på årets bokrea hade jag istället beställt ett knippe böcker från AdLibris. Men efter att ha öppnat och bläddrat lite i dem kunde jag inte låta bli att ta bussen in till stan i alla fall för att kika lite på rean... som tur var överlevde min plånbok - det enda jag köpte var två mangaböcker för sammanlagt 40 kr, One Piece 1 & 2... jag älskar animeserien, så de här blir kul att läsa!

Däremot råkade jag snubbla in på H&M, bara för att titta på jackan jag fastnade för i förra veckan. Men det slutade förstås med att jag gick därifrån 398 kr fattigare. Och då var jag ju självklart tvungen att hitta en matchande halsduk också - det är trots allt fortfarande vinter. Det blev en mörkbrun med lite glitter, tyckte den skulle passa bra till jackan som är mörkblå och lite glittrig. Lovade min syster att lägga ut några bilder så här är de, med och utan blixt, även om de inte riktigt gör mina nyinköp rättvisa. Blåfärgen är någonstans mittemellan i ljus/mörkhet, jackan är mer figursydd än den ser ut att vara här... och jag älskar snedknäppningen, som inte heller är helt tydlig på bilderna.  

47841-12    47841-13

Jag vet egentligen inte vad det är med mig och jackor - det är de enda klädesplaggen, inklusive skor, som jag blir besatt av. Vet inte hur många jackor jag har nu. Vinter, vår, sommar, höst... nåja, jag använder dem åtminstone flitigt. Min ursäkt får vara att vi har alla årstider här uppe och då måste man ha många jackor.

Brille Cinderella?

Att komma fram till rätt namn för sina karaktärer är en stor grej när man skriver. En del tycker det är jobbigt, andra tycker det är en rolig del av processen. Själv är jag någonstans där mittemellan... Jag tycker det är viktigt att hitta rätt namn. Det namn som känns rätt och som gör att man mycket lättare kan gå vidare med att föreställa sig hela karaktären. Men det gör också att det kan kännas problematiskt när jag inte hittar rätt namn på en gång. Jag kan inte gå vidare med karaktärsbeskrivningen förrän det där namnet är det rätta.

Den senaste veckan har jag letat och letat efter ett passande namn för en av de viktigaste personerna i min tv-serie-idé. Jag har skummat i telefonkatalogen, i baby-namn-listor, i bokreakataloger... men det var inte förrän jag kom på den roliga tanken att googla efter hästnamn som det släppte! Högst upp bland sökresultaten fanns två sidor med hundratals namn på ston och hingstar. Där fanns det, namnet.

Kanal 5-kärlek

Igår och idag och en lång tid framöver är det nog många som älskar Kanal 5. De avslöjade nämligen igår att de ska sända Oscarsgalan live natten mellan den 5-6 mars. Eftersom ingen annan kanal tänkte sända den har många filmfantaster varit deppiga den senaste tiden, och det här är veckans roligaste nyhet! Och ännu ett bevis på att femman är den tv-kanal som verkligen älskar tv och gång på gång gör den här sortens grejer för att de inte bara vill göra tittarna glada utan för att de själva är tv-fans. Go femman! Själv ska jag se galan hemma hos ett par klasskompisar, med traditionsenligt knytkalas.

"Många har hört av sig och varit besvikna på att ingen svensk kanal sänder Oscarsgalan. Efter lite övervägande har vi valt att visa den som en service till tittarna, trots att det är en ganska dyr produktion att köpa in, säger Kanal 5s programchef Johan Westman." - kanal5.se

"Problemet tidigare är att Oscarsgalan har varit lite för dyrt för oss. Det är fortfarande inte billigt, men vi tycker ändå att vi vill profilera oss som en stor och stark filmkanal, säger Kanal 5s programchef Johan Westman till Dagens Media. Han tycker att det är viktigt att svenska folket får se Oscarsgalan.
- Det hade varit lite av en katastrof om det inte blev så. Vi ville ta ett ansvar."
-dagensmedia.se

Buffy-bebis!

47841-10


I veckan har jag och en kompis skickat en söt present till världens sötaste fyra månaders bebis. Det var inte så svårt att komma på en passande present med tanke på att flickans mamma är ett lika stort Buffy-fan som oss. Vi var lite oroliga att tröjan skulle vara för liten, den var ju så pyttig, men bebisar är tydligen pyttesmå! Men hur liten lilla Zoë än är vill nog ingen reta upp den här tuffingen. Potential Slayer betyder i Buffy-sammanhang en tjej som ingen kan sätta sig över... äkta girl power, inget Spice Girls-tjafs. "Every girl who could have the power, will have the power. Can stand up, will stand up. Slayers? Every one of us." Men än så länge behöver Zoë bara vara sig själv och hennes otroliga söthet får nog alla att dyrka marken hon dregglar på. ;)

Kängor & sushi

47841-9  

Jag tog en promenad idag för att ta mig till affären och köpa någon middag och kanske någon godsak. Det visade sig vara en mycket bra idé - delvis på grund av det härliga solskenet, men även för att jag genom några mindre inköp kunde unna mig själv något extra och nu är på väldigt glatt humör! Jag passerade Din Sko och min blick fastnade direkt på de här svarta kängorna som reades ut.
100 kr istället för 580 kr? Ja, tack!

När jag var inne på Ica blev jag sugen på sushi, men de förpackningar som fanns i kyldisken såg mindre lockande ut. Men så upptäckte jag sushi-förpackningar i ett av frysskåpen! Pandalus har 8-bitars sushi-portioner som man bara behöver sätta fram för att tinas i två timmar. Precis som den här just nu står och tinar i mitt kök... jag går och petar på den då och då, men den känns fortfarande rätt frusen... Sushi-begäret gör mig otålig. ;)

47841-8Semmelkissar

semmelkissar


Hela förra veckan var jag hemma hos mina föräldrar och hälsade på. Framför allt passade jag på att busa med de här två sötisarna. Här har de precis fått ta del av semlorna vi åt den kvällen. Bella har rentav fortfarande grädde på nosen! Det är nog den Lipton vill hjälpa till att tvätta bort. ;)


Kvällsfika = mums!

Det blev över rätt mycket av det fika jag tog med mig till bokcirkeln i söndags. Men lika glad är jag för det, jag kan inte gå en dag utan att fika något. Så nu hör jag bryggaren i köket och kaffedoften sprider sig i min lägenhet. Några bitar kanellängd och brownies ligger redan på ett litet fat. *mums*

Ska försöka skriva några rader på min tv-serie i kväll, måste skicka något till min handledare i morgon. Och då kommer jag att ha fullt upp hela dagen med att ringa runt till produktionsbolag och söka praktikplats. Och så tänkte jag hinna med att shoppa lite kläder... jag ska ut med några klasskompisar på kvällen och det vore kul att ha något nytt att ha på sig. Måste en sväng förbi biblioteket på skolan också - har fått en påminnelse om en bok som ska lämnas igen. Men då kan jag passa på att låna några av böckerna för bokcirkeln, så det passar bra.

Mycket att göra, men då gäller det bara att jag tar mig upp tidigt på morgonen. Det är svårt när man inte känner för att lägga sig tidigt om kvällarna. Speciellt inte när jag har den här trevliga ovanan att fika så sent varje kväll... jag borde lyssna mer på Oprah. =)

Bokcirkelträff #2 - "Bestiarium"

47841-6


I somras läste jag en kurs i Ungdomsfiktion på universitetet här i Umeå. När den var slut var vi några stycken som tyckte det vore roligt att träffas igen och diskutera böcker. I höstas bestämde vi oss därför för att läsa "Låt den rätte komma in" av John Ajvide Lindqvist, men när vi träffades var vi bara tre personer som dök upp. Lite synd att vi var så få, men vi hade hur som helst jättetrevligt. Boken är verkligen att rekommendera, det är en av de bästa moderna svenska romaner jag läst.

Sen gick det några månader, men strax efter nyår bestämde vi oss för att ge den här bokcirkeln en till chans. Så idag har vi träffats några timmar och denna gång var vi fem personer som fikade och pratade om Mare Kandres "Bestiarium". Det var lika trevligt som förra träffen, så nu har vi bestämt oss för att göra det här till en regelbunden grej. Datum är redan satt och böcker valda inför nästa träff.

Det känns jättebra att ha en anledning att läsa böcker, annars har man så mycket annat att göra att det kan ta tid att plocka upp den där boken man länge tänkt ge sig på. Och oftast när man läst en bok vill man ju diskutera den med andra, så att vara med i en bokcirkel ger också den möjligheten.

"Bestiarium" av Mare Kandre skulle jag definiera som en postmodern gotisk fantasy. Romanen handlar om Doré, en ung man i 1800-talets London vars mor legat i koma i tio år. När modern dör utlöser det något hos Doré och det är oklart om det som följer verkligen händer eller bara är en dröm eller ett drogrus. Det är hur som helst en mörk historia, mycket detaljrik och samtidigt orealistisk. Jag gillade inte riktigt Kandres stil och språk, men själva innehållet var tilltalande. En bok som berör.

Till nästa träff, den 19 mars, ska vi läsa årets Augustprisvinnare, "Den amerikanska flickan" av Monika Fagerholm (Årets svenska skönlitterära bok), "Eddie Bolander och jag" av Bo R Holmberg (Årets svenska barn- och ungdomsbok), samt en bok som heter "Parfymen" av Patrick Süskind. Jag ser fram emot att läsa dem alla! :)