Hemfärd & sommarkurs

Har lagt om mina planer lite, så jag åker hem till familjen i Boden i morgon bitti. Åker tillbaka till Umeå igen nästa söndag, så jag blir hemma ungefär en vecka. Nu när jag beslutat det längtar jag galet mycket efter alla katter... de kommer att få en myschock, så mycket ska jag kramas och prata bebisspråk med dem. Blir spännande att se hur tjock Lipton är också... varje gång jag kommer hem tycks han ha blivit dubbelt så stor... men så är han och lillasystern Bella bara ca 6 månader och växer fortfarande. ;-)

Det blir roligt att äta god middag (talas om att grilla) och se finalen av Melodifestivalen i morgon kväll. Är över en månad sedan jag träffade föräldrar och syskon med respektive nu. Idag har jag hittat en rolig födelsedagspresent till min lillebror också, fast jag kan inte säga vad här ännu...

Tidigare i veckan tackade jag ja till den sommarkurs jag ska läsa. "Språk, film och litteratur: Tvärkulturella perspektiv", 10 poäng. Den verkar jättekul, speciellt med tanke på att det är ämnen jag känner starkt för. Ska börja med att läsa The Remains of the Day av Kazuo Ishiguro, l'Amant av Margeurite Duras och Como agua para chocolate av Laura Esquivel till lektionerna vi har i juni (bara tre dagar; 7:e, 12:e och 14:e). Man får förstås läsa böckerna på svenska om man vill, men jag har noll problem med engelskan, jag läser franska böcker lite då och då, och jag kan behöva friska upp min spanska. Jag hittade den engelska boken på eBay och köpte den idag (£3,60 inkl. frakt från England)... ska hitta billigaste pris på de andra också online och beställa dem så alla tre har kommit när jag är tillbaka i Umeå om en vecka.


Avundsjuk på Göran Gillinger

Idag handlade en hel timme av radioprogrammet Frank på P3 om inget annat än... Buffy! Då kan man gissa vem som satt bänkad framför datorn med webbradion igång. ;-)

Programmet var rätt haltande i kvalitet, men höjdpunkten var när Orup och Göran Gillinger var i studion för att berätta om vilka hardcore-Buffyfans de är! Orup berättade bland annat att han brukar sitta och leta Buffyprylar på eBay. Och hans favoritkaraktär är Anya (tusenårig ex-demon som tolkar allting bokstavligt). Han var dessutom avundsjuk på Göran Gillinger, som tillsammans med sin fru var på ett Buffykonvent i London för ca 2½ år sedan. Och efter att Gillinger berättat att han pratat en hel del med Tom Lenk (som spelar nörden Andrew på världens mest älskvärda sätt) kunde jag inte annat än joina Orup i svartsjuketänkandet.

I kväll lyckades jag även med konststycket att springa in i en dörr. Med min vänstra axel, som nu gör rätt ont. Men det brukar bli så när jag hör någon prata om Buffy... jag blir ouppmärksam och klantig... hihi....

Still Life

47841-26


Ibland kan man inte annat än vara arg på den amerikanska tv-kanalen Fox. Tv-cheferna där är ökända för att lägga ned serier i förtid och allmänt behandla sina dramaserier dåligt. Man kan ta Firefly som exempel, där de visade avsnitten i oordning och avslutade med pilotavsnittet..! Andra exempel är kritikernas och tv-tittarnas darling Wonderfalls, förra sommarens originella kriminalserie The Inside, snygga komediserien Kitchen Confidential, etc. etc.

I det här fallet tänker jag själv "typiskt att det var en serie tänkt för Fox" om Still Life. En dramaserie skapad 2003 av Marti Noxon (showrunner för Buffy från sjätte säsongen), om en familj där den ene sonen dog ett år tidigare och nu finns med som en voiceover-närvaro som följer med i familjens liv efter hans död.  

Det producerades bara ett pilotavsnitt av Still Life och sedan plockades serien inte upp för vidare produktion. Men avsnittet var omtalat bland kritikerna i USA och en kopia läckte ut på internet. Själv fick jag det idag av min klasskompis Sofia (tack!) och har precis sett det... Wow! En riktigt bra historia, välskrivet, bra skådespelare som tv-fansen känner igen, mycket känsla, osv. Jag vill se mera!

Tyvärr finns det alltså inte mera... Nu har jag däremot fått mersmak för att se fler omtalade pilotavsnitt som aldrig nådde sin plats i tv-apparaterna. Framför allt Global Frequency, som blev ett klassiskt offer för förändringar i ledningen på den aktuella tv-kanalen (då den nye programchefen alltid stryker det mesta som den tidigare chefen gett tummen upp för...). Skaparen av den serien, John Rogers, har rentav en egen blogg där han reagerar på
nedläggningen och att pilotavsnittet ändå fick en publik online. Med tanke på att GF baseras på en serietidning av Warren Ellis gissar jag att Sofia som skickade Still Life till mig vill ta del av det pilotavsnittet när jag fått ner det... Sharing is caring. ;-)

Grattis lillebroren!

Glad dag idag, min lillebror Peter ringde nämligen och berättade att han klarat teoriprovet till sitt c-körkort! Många knepiga frågor där, så han har pluggat på bra! Det är vid såna här tillfällen det är synd att jag har 3-4 timmar hem med tåg... annars skulle jag passa på att överraska med lite tårta för att fira. Men han fyller 20 år nästa fredag, så jag får se till att vara hemma då istället och fira dubbelt! :-)

En annan glad överraskning idag (som höll på att ge mig hjärtsnurp) var att jag upptäckte att det stod Kameleonten i tablån för nya kanalen TV6. Det är en av de tv-serier jag tänkt se om hur länge som helst, men väntat på att dvd-boxarna ska gå ned i pris. Nu har jag missat fyra avsnitt på TV6, men framöver blir det att ställa mobilalarmet varje dag så jag inte missar det. (Nedladdning har gjort mig hopplös på att hålla tv-tider...) Senast det gick (då på Kanal 5) skyndade jag hem från skolan varje dag för att se "Kame". Minns jag rätt så brukade lillebror också se det med mig rätt ofta. ;-)

The Meq

47841-25


I väntan på Time Dancers, bok nummer två i en fantasyserie av Steve Cash, ska jag nu läsa om den första delen - The Meq. Jag köpte den för ett par år sedan efter att ha läst en recension i den brittiska scifi/fantasy-tidningen SFX. Och efter att ha läst den ville jag genast ha nästa, men har fått vänta i flera år... men nu i slutet av maj är det äntligen dags! 

Det är fantasy, fast originell sådan... Historien börjar i slutet av 1800-talet och utspelar sig i vår värld. Fantasy-biten är att huvudpersonen hör till ett speciellt folkslag som när de fyllt tolv år slutar att fysiskt åldras. Underrubriken på första boken är "A lyric fantasy" och det är precis vad det är... samtidigt som historien och karaktärerna är engagerande så har språket en nästan poetisk känsla - jag tänker tillbaka på hela första romanen som vacker.

Idag hittade jag några äpplen i min kyl, som jag gissar att min klasskompis Marie glömde kvar här tidigare i veckan. Men hittar jag äpplen i min kyl förvandlas de snabbt till äppelpaj! Så nu ska jag fika lite kaffe och äppelpaj med glass, och börja min omläsning av The Meq. Tack för äpplena, Marie! ;-)


Tårta

Idag har jag varit över till en kompis, Maria, som bor bara några minuters promenad från mig. Hon ville bjuda på fika, och när jag kom dit stod det tårta på bordet och hennes kusin och en annan kompis var också där. Visade sig att hon fyller år i morgon! Det var riktigt kul att sitta och mumsa tårta och småprata om allt möjligt i några timmar. :-)

Maria är en av de jag lärt känna tack vare Umeå-Buffyträffarna, så nu bestämde vi oss dessutom för att dra ihop gänget hem till henne nästa lördag. Vi ska se Eurovisionsfestivalen tillsammans... något jag inte brukar vara överdrivet entusiastisk över, men tillsammans med roliga kompisar blir det säkert kul!


Kane, PB, VM och 18 maj

47841-24


Jag hämtade ut ett paket igår som jag fått från USA. I slutet av förra veckan beställde jag bandet
Kane's senaste album, Kane Acoustic Live in London! Den spelades in samma helg som jag själv var i London för ett Buffy/Angel-konvent hösten -04. Fast den här inspelningen skedde på ett annat Angel-konvent som var samma helg. Frontmannen för bandet är nämligen Christian Kane (Lindsey i Angel). Som tur var hade bandet dessutom en spelning på nattklubben The Garage på måndagen, som var vår sista kväll i London, så vi lyckades få biljetter dit... och hade en fantastisk upplevelse. Visserligen fortsatte det pipa i mina öron en hel vecka efteråt, men det var det värt. De avslutade med en 15-minuters Kane-version av Sweet Home Alabama! Det som utmärker bandet är att de har ett eget sound som... ja, Angel säger det bäst i avsnittet Dead End (Angel 2x18), när han hör Lindsey uppträda: "What is that? Rock? Country? Ballad? Pick a style, pal." ;-) Jag lyssnar hur som helst på det här nyaste albumet nu och det är helt underbart... jag lär spela sönder den här skivan under den kommande tiden.

Såg senaste avsnittet av Prison Break igår kväll. Helt galet vad jag har fastnat för den serien, det är definitivt min favorit bland serier som sänds just nu! Väntar otåligt på att dvd-boxen för första säsongen ska släppas den 8 augusti.

Men just i kväll blir det att se finalen av Veronica Mars, säsong två. En säsong som varit mycket sämre än den första, men jag har ändå förhoppningar om att säsong tre kan bli bättre. (Säsong ett är som jag nämnt tidigare suveränt bra, speciellt andra halvan av säsongen som jag med stort nöje ser om på torsdagskvällar på SVT.)

Väntar med spänning på den 18 maj, då den nya tv-kanalen The CW ska offentliggöra sin line-up - d.v.s. vilka av serierna från The WB och UPN som överlever sammanslagningen. Jag gissar, efter kanalernas agerande det senaste halvåret, att Veronica Mars och Gilmore Girls kommer att gå på tisdagar; Smallville och Supernatural på torsdagar; och utöver det är det framför allt One Tree Hill jag frenetiskt håller tummarna för. En ungdomsserie som överraskat med superhög kvalitet och experimenterande berättande i sin tredje säsong... och slutade med en mega-cliffhanger i förra veckan. Skaparen, Mark Schwan, säger att han vill göra det så svårt som möjligt för The CW att lägga ned serien. Och med tanke på att One Tree Hill vann Kristin på E-online's stora "Save One Show"-kampanj i år så finns det fortfarande hopp.

Sommarlov!

Har haft sista skoldagen för terminen idag. Nästa vecka ska jag ut på praktik, det blir hur kul som helst, men just i kväll är det härligt att bara kunna koppla av och se ikapp lite tv-serier. Pratade med några klasskompisar, M & M, om att ha en spelkväll eller något liknande i morgon. Jag är rätt nyfiken på att hälsa på deras nya marsvin också, ett litet lakritstroll.

Ska försöka ta mig hem till Boden en sväng i slutet av maj, eftersom min lillebror fyller 20 år. Ett faktum som bara är galet - han kan inte fylla 20 redan! Han gjorde mig nervös igår när jag pratade med honom och han satt och körde en lastbil..! Jag som tycker det är nog läskigt att åka i en personbil med mina syskon bakom ratten, hur bra de än är på att köra.

Jag kommer att ha riktigt fullt upp i sommar:
* Praktik (med manusutveckling av olika projekt)
* Sommarkurs (kulturella perspektiv på film i olika länder)
* Idéutveckling inför nästa läsårs slutarbete
* Skriftlig presentation av en egen idé om interaktivt berättande (inlämning i augusti)
* Fortsatt arbete med vårens tv-serie-projekt (som jag inte är redo att släppa ännu)
* Släktforskning (som min morfar gett mig i uppdrag att sammanställa)
* Ta över hanterandet av min mammas linedanceförenings hemsida (hihi)

Plus att jag utöver allt detta ska försöka passa in saker som mitt kusinbarns dop i Boden, midsommarfirande med släkten i Stockholm, nöjesresor till Köping och Västervik för stora Buffyträffar, osv. Men så länge jag prioriterar praktiken i första hand så får allt annat hinnas med i mån av tid.

Sommar!

Ojojoj, vad trött man blir av att vara ute i solen. Men glad! Äntligen har sommaren de senaste dagarna kommit till Umeå också. Överallt på min innergård ligger grannarna på filtar i gräset och solar, skrattar och läser. Själv hade jag tvättstugan några timmar idag, så jag slog igång ett par maskiner och promenerade sedan ned till Strömpilen, där det finns både en liten galleria och Ica Maxi. Så jag har både shoppat lite kläder och handlat god mat. Träffade dessutom på en kompis jag inte sett till på länge, så jag blev på riktigt glatt humör!

Det blev rätt varmt och jobbigt att bära hem matvaror och sedan kryssa till och från tvättstugan och vika tvätt i den här värmen... men man känner sig åtminstone nyttig som får saker gjorda. Efter att ha ätit lunch belönade jag mig själv med ett stort glas iskall chokladmilkshake (mixern kommer till användning, syster-yster!)... och jag har burit ut min solstol på balkongen, så jag kunde sitta där ute och läsa en bra bok. Ska snart återvända dit igen, härligt med kvällssol!

Senare ska jag äta sushi (mums!) och se sista avsnittet för säsongen av skräck-ungdomsserien Supernatural. Jag och en kompis, A, har som tradition att se det samtidigt och babbla på msn före och efter. Det är en serie som är rolig att diskutera och spekulera kring, så det ser jag fram emot i kväll!

Skola i morgon, sista veckan för den här terminen... känns både skönt att få "ledigt" (ändå tusen saker att göra) och lite sorgligt att skiljas från klassen så länge... galet att tänka på att det bara är ett år kvar sen innan examen!

Manus-feedback

Vi hade en riktigt rolig dag i torsdags, då tre kvinnliga bedömare var på plats som läst fyra manus vardera... (Tyvärr kunde en inte komma, så fyra klasskamrater får sin bedömning senare.)

Det som blev intressant med min bedömning var att hon som läst mitt manus verkade ha gjort det med en specifik förväntan efter att ha läst mitt synopsis, som inte stämde riktigt med vad jag tänkte mig när jag skrev manuset. Min historia baserade jag mycket på emotionella kulturkrockar, medan hon hade hoppats på något mer humoristiskt. Men då fick jag helt enkelt sålla bland det hon sa för att hitta den konstruktiva kritik jag kunde ta till mig (t.ex. att inte vänta till avsnitt två med en del saker eller att låta bi-karaktärernas originella drag synas mer), och försöka möta hennes övriga kommentarer med konkreta förklaringar.

Min bedömare hade t.ex. inte uppfattat att det fanns en emotionell båge för huvudpersonen i första avsnittet och genom hela serien som jag beskrivit. Eller att det var meningen att man inte skulle vilja se en viss ihopparning tillsammans, utan istället lägga märke till ett alternativt kärleksintresse för huvudpersonen. "Man blir inte intresserad av kärlekshistorien." En kommentar jag ser som något positivt för att det var meningen att man inte skulle det, och negativt för att hon verkade tro att man skulle känna något för de två. ;-)

Mest frustrerande var nog att hon inte lagt märke till bi-karaktären Hamlet som något speciellt... men vid en omskrivning av manuset ska jag som sagt göra bi-karaktärerna tydligare i deras scener. Och jag tror man måste ha ett visst ungdomsserie-intresse/seende för att lägga märke till vissa inslag som är klassiska för ungdomsserier (och gör att jag älskar den genren).

Nu är jag jättepeppad på att göra en omskrivning av första avsnittet. "Peppad" är inte ens rätt ord - jag känner ett starkt behov/tvång att göra en omskrivning... måste ge mig i kast med det i helgen. Jag ska framför allt försöka hitta en egen handling för avsnittet, avskilt från resten, så man känner att det är mer än bara introduktion inför resterande avsnitt. Mer drivande huvudkaraktär, tydligare bi-karaktärer kommer därefter. Och som vid alla omskrivningar lär mycket av dialogen också omarbetas. Men jag ska ändå hålla fast vid de ungdomsserie-tankar jag haft i den första versionen och inte ändra på de bra grejerna, förstås. :-)

Lite nervös morgondag

Den 17 april lämnade jag in mitt 45-minuters manus som var en del av det tv-serie-projekt som varit det här skolårets slutarbete. I morgon kommer bedömare från film- och tv-branschen på besök till min klass för att ge oss individuell respons, inför helklass... det blir rena heta stolen att sitta där framme i 20 minuter och tala för sin serie, diskutera och möjligtvis förklara. Men jag hoppas det inte blir alltför mycket av det senare och att manuset istället talar mycket för sig självt.

Är själv nöjd med mitt manus, för att vara en första version av ett första avsnitt. Även om jag har tankar om hur det kan bli bättre. Och man vet ju aldrig vilket perspektiv läsaren/bedömaren har. Så lite nervös är jag inför morgondagen... Håll tummarna för mig kl 10:20-10:40! ;-) 

Bloggtips: Söt vovve

47841-23

Det här är Hilma, som är en dvärgpinscher vars matte går i min klass. Hon fick vara maskot till vår grupp när vi träffades i fredags för att grupparbeta halva dagen. Och självklart var jag då tvungen att ta med mig en present som jag snubblade över på Ica Maxi. Hilma kunde verkligen busa och få plastvovven att pipa högt, men som tur var fanns det annat i den främmande lägenheten som var lika spännande. ;-)

Hilma har dessutom en alldeles egen blogg:
http://spaces.msn.com/hilmaw/blog

Kitten poker & icke-Valborgs

Tre veckor sedan senaste blogguppdateringen? Det var ju galet. Ska försöka skärpa mig lite på den punkten. :-)

Gjorde bort mitt Valborgsfirande igår istället, så i kväll har jag bara softat med 4-disc-utgåvan av Titanic (99 kr på cdon.com!) och cheezecake-glass. Lägg till det några roliga samtal med Buffy-vänner så har jag haft en riktigt mysig Valborgsmässoafton. Försökte ringa lillebror också för att berätta att jag spelat poker, men du måste ju ha mobilen påslagen...

Igår var vi nämligen på fest hos en kille på Ålidhem (där de flesta studenter i stan bor). Tanken var att vi Umeå-Buffy-vänner skulle spela poker, men det blev hälften outsiders och en riktig fest av det när vi spelat ett par timmar. Vi var bara sju Buffy-vänner men vi höll ihop och hade galet roligt tillsammans. Jag brukar inte festa ofta/mycket, så när det kom fram att jag aldrig gjort tequila shots åkte plötsligt salt och citroner fram åt hela gänget... jag tog bara två, men inte visste jag att de var så effektfulla. Tro mig, det blir inte en vana för mig, jag tror jag håller mig till mina cider. Men resten av kvällen blev en blandning av oavbrutet skrattande och telefonsamtal till en hel del andra Buffy-vänner över hela landet och rentav i Polen (över dator/Skype). ;-) Följt av utgång och efterfest. Men jag tog en taxi hem vid tretiden, så det blev en lagomt sen natt.

Det blev fjärdepristagaren i pokerspelandet, Madde, som fick det specialgjorda priset. Så går det när icke-Buffy-fans är bättre pokerspelare... men här är hon i alla fall med sin vinst, som Buffy-fans kan förstå pokerkopplingen till (hon har själv postat bilden online, så jag tar mig friheten att kopiera in den här också):

47841-22

Jag hade tjejkväll hemma hos mig i fredags, då vi fräschade upp våra pokerkunskaper. Men då spelade vi om godis, så vi fem som var här hade ett berg av godis som cirkulerade mellan de med de bästa korten... man kände sig som Pippi Långstrump i godisbutiken! Fast om någon fick slut på sin pott skänktes det från de andra... inget kul när någon åker ut ju. Den kvällen avslutade vi med att se ett Firefly-avsnitt (Jaynestown) och ett Angel-avsnitt (Smile Time) - båda är såna man skrattar högt åt. 

Så med andra ord har jag haft roliga kvällar både fredag och lördag! Bra avslutning på mina självstudier, med tanke på att jag börjar skolan igen nu på tisdag.... :-)