Deadlines och krig

Har varit hos mina föräldrar i Boden i snart en vecka nu, kom hit i fredags. Då hade jag en deadline för en skriftlig presentation av ett interaktivt projekt, som jag väl inte direkt blev jättenöjd med. Men så verkar det alltid vara, att man i efterhand tänker på allt som borde ha ändrats eller lagts till... så är det åtminstone för mig. Fast det här var inget som behövde vara färdigt, det är meningen att det ska vara underlag till vidare utveckling, så det får duga så länge. Och jag ritade en hare som ser ut som en hund, så det är ju lite kul.

Nu har jag lämnat in min uppsats för sommarkursen också, och såna texter tycker jag är enklare att lägga bakom sig. Teoretiska grejer, icke-skapande. I uppsatsen analyserade jag betydelsen av handikapp i En långvarig förlovning, hur det skilde sig mellan roman och film. Det första jag verkligen reagerade på när jag såg filmen var nämligen att huvudpersonen, Mathilde, kunde gå. I boken är hon helt rullstolsbunden, så det är ju en rätt stor ändring... Men i min uppsats kom jag fram till att hennes handikapp i filmen (en grav haltning) ändå har större betydelse för historien än det har i boken. Så det var ju intressant.

Sen jag kom till Boden har jag dessutom hunnit med att vara i skogen och plocka blåbär, jag har varit och grattat min kusin som fyllde 23 i måndags, jag har skrattat åt galningarna som är med i Idol... och jag är mitt uppe i vad jag kallar Bananflugornas krig. De är överallt i köket! Men jag har gjort fällor som tagit kål på hälften, plus att jag då och då plockat fram dammsugaren och jagat ihjäl andra hälften. Men det finns hela tiden några kvar och varje morgon är de hundratals igen. Min nästa krigsstrategi är att rensa ur skafferiet och försegla allt ätbart. Svälta ut fienden. 

Tyvärr har jag sen igår känt av en begynnande förkylning. Den sorten som bara ger konstig hals, så det är lite jobbigt. Ska göra mig lite honungste nu och hoppas det blir bättre innan helgen. 

Bloggtips: Henry Jenkins

Henry Jenkins är en självutnämnd aca/fan. Han förklarar termen med: "Basically, it is a term I made up some years ago to refer to people like myself who have one foot in academia and one foot in fandom." Han är dels professor (humanistiska studier, litteratur, media... typ nåt sånt) på MIT i USA, och dels är han del av fandomvärlden.

Jenkins besökte Umeå universitet för ungefär 1½ år sen och föreläste om bl.a. konvergenskulturer. Jag och min klass hade därmed turen att höra honom prata om interaktiv media och hur dagens fans är hur framtidens konsumenter kommer att se ut, osv. Väldigt intressanta grejer. Och numera har Jenkins en egen blogg, där han skriver om just de ämnena. Den senaste tiden har han t.ex. följt utvecklingen av internet-marknadsföringen av filmen Snakes on a Plane (och han får självklart in en del jämförelser med Joss Whedons Serenity ;-) ). Är man intresserad av fankulturer och media, och står ut med lite akademiskt språk, så är bloggen mycket läsvärd.

Jenkins blogg

Andra Jenkins-relaterade läsvärda länkar jag har bland mina favoriter är:
"The Monsters Next Door": En uppsats i form av en dialog mellan Jenkins och hans son, där de utgår från tre Buffy-avsnitt för att diskutera generationsskillnader och moralpanik.

"Digital land grab": Om copyright och fankulturer. Skriven år 2000, men verkligen ett aktuellt ämne idag.

"Professor Jenkins Goes to Washington": Hans egen berättelse om hur han kort efter skolskjutningarna i Columbine talade inför kongressen i USA, till fördel för de ungdomar som tillhör subkulturer.

Buffyträff i Köping

11-13 augusti reste jag från Umeå till Köping och tillbaka. Varför? Jo, för att en internetforum-vän redan i mars bestämde sig för att bjuda in oss Buffyvänner till en gathering i sin hemstad. Hon såg till att hyra en lokal, en stor idrottshall, där vi kunde vara och rentav övernatta alla tillsammans. Och hon såg även till att en projektor med stor duk skulle finnas på plats - en obligatorisk ingrediens för större Buffyträffar! ;-)

Vi blev ungefär fjorton deltagare, inte så många med tanke på hur många vi kunde ha blivit, men det var ett lagomt antal för att man skulle hinna umgås med alla. Och en del hade jag känt över internet i ca 2½ år, så det var verkligen roligt att träffa de som kom. Det är just gemenskapen som uppstår när man är på en plats med personer som delar ett gemensamt intresse som är härlig att vara med om. Helgen gick ut på att bl.a. se Buffyavsnitt tillsammans, gå ut och äta på restaurang, Buffytipsrundor med fina priser, vandra omkring i Köping... och charaderna som vi lekte på söndagen, det var galet roligt..! Jag lyckades vinna ett delpris på en av tipsrundorna och fick en bok (som jag rentav satt och sökte priser på veckan innan!) - "Why Buffy Matters" av Rhonda Wilcox, som är en av de akademiskt inriktade analysböckerna om Buffy.

Men jag tycker det var värt den långa resan dit bara för att ha fått träffa just de människorna, att somna på en luftmadrass till ljudet av skratt från de som var uppe längst (och såg "bara ett avsnitt till" eller låg och pratade halva natten), och att vakna till musiken från musikalavsnittet (vars cd-skiva de morgonpigga slog igång när de ville få upp oss sjusovare) och äta frukost tillsammans. :-)

Några bilder från helgen...

47841-37
Första kvällen på plats (jag i grönt)

47841-38
Kärran (som gör en kombinerad Buffy/Andrew-imitation)

47841-35
Nästan hela gänget ser på något avsnitt

47841-39
Pet och Dasse (som dansar med till musikalavsnittet... "the sweeper guys")

47841-36
Niblet leker med Buffy/Spike-dockor... ;-)


Äntligen helg

Hela den gångna veckan har jag haft riktiga lektioner i riktiga skolan. Sommarkurs. Visserligen tycker jag det var ett jättebra upplägg med bara några lektionsdagar i mitten av juni och en vecka nu i augusti, men det har varit en väldigt intensiv vecka. Varje dag har vi ägnat några timmar åt att diskutera och jämföra en bok och dess filmatisering, för att sedan avsluta dagen med att se en film inför nästa dag. Filmerna jag sett och analyserat i veckan har varit: Harens år (Finland), Blecktrumman (Tyskland), Två kvinnor (Italien) och En hunds hjärta (Ryssland). Plus att jag då fick se till att ha läst ut respektive bok i tid till diskussionerna. Men allt har varit väldigt intressant och jag gillade alla filmer/böcker!

Förra helgen, fredag-söndag, var jag i Köping på Buffyträff. Det var väldigt kul, inte minst bara för att man fick umgås med likasinnade... men jag skriver mer om det i ett senare inlägg, så kan jag klistra in några bilder också. :-)

Så nu är jag alltså i Umeå igen. Fest hemma hos Magnus och Marielle i morgon kväll, det ska bli riktigt kul! Förhoppningsvis är fler klasskompisar i stan och kommer dit. Jag ska försöka se ikapp mina tv-serier i helgen också, men det blir kanske en passande söndagsaktivitet. ;-)

Fullt upp

Nu är jag i Boden igen. Ska bo hos mina föräldrar en vecka, innan det bär av söderut till Köping för Buffyträff, 11-13 aug. Det ska bli hur roligt som helst att umgås en hel helg med forumvänner! Jag missar tyvärr Buffyträffen som ett annat gäng ska ha i Stockholm helgen därpå... Men vi är ett stort gäng i Umeå som lär träffas i slutet av augusti för att ha picknick och/eller grillkväll. :-)

Jag har insett att jag har sommarkurslektioner hela veckan precis när jag kommit tillbaka till Umeå, 14-18 aug, så det mesta av mina dagar fylls nu av att ligga ute i en solstol och läsa sommarkursböcker. Håller för tillfället på med The Tin Drum av Günther Grass (Tyskland). Two Women av Alberto Moravia (Italien) väntar på sin tur, och jag måste ta mig till biblioteket nån dag för att låna Harens år av Arto Paasilinna (Finland) och En hunds hjärta av Michail Bulgakov (Ryssland).

Jag skriver dessutom lite på skol- och praktikuppdrag. Ska följa mina föräldrar till Piteå nån dag när Noliamässan pågår och passa på att träffa Sofia för lite praktikprojektprat.