Jordnötssmör och seriemördare

Jag ska träffa klasskompisar för att grupparbeta i morgon kväll, så idag har jag grejat lite med min del av det arbetet. Sofia ska bjuda på middag, så det blir nog kul (och gott!). Jag har lovat att ta med mig efterrätt. *mums*

På tal om godsaker så var jag och handlade häromkvällen och fick en flashback till England när jag såg en burk jordnötssmör... jag bodde i London som aupair i fyra månader 2001/02 och ett av mina pojkars favoritsnacks (mellanmål) när de kom hem från skolan var vitt bröd med jordnötssmör och flytande honung. Jag hade totalt glömt bort såna, tills jag nu var och handlade. Så självklart var jag tvungen att köpa de nödvändiga ingredienserna, och i veckan har jag varit väldigt engelsk. ;-)

Har shoppat födelsedagspresent till min syster också. Men jag kan inte avslöja vad förrän på söndag...

På tv-seriefronten har veckans höjdpunkter än så länge varit ett nytt Prison Break (alltid lika ofattbart bra), säsongsstarten av One Tree Hill (också på min topp fem), samt ett pilotavsnitt av en ny serie, Dexter. Den går på kabelkanalen Showtime (eller rättare sagt har de bara streamat första avsnittet online än så länge, det har tv-premiär i oktober), så de kan göra i princip vad de vill. Michael C Hall (från Six Feet Under) spelar huvudpersonen, som är en seriemördare som valt att rikta sin seriemördighet enbart mot de som förtjänar det. Definitivt bästa nya serien den här tv-säsongen... den är snygg och välskriven och... wow. Jag blir så full av beundran och inspiration när jag ser något såhär bra. Skrivinspiration, inte... seriemördarinspiration. :P


Stirrande calzone

Skrivit färdigt och lämnat in en liten uppsats för en stund sen. Lite förvirrande att försöka skriva en objektiv analys av en del av ett manus jag själv skrivit... framför allt när det började dyka upp tankar om hur jag skulle kunna skriva om scenerna det gäller. Tss.

Sen fick jag för mig att jag skulle baka en kladdkaka. *mums* Så nu har jag något att fika i veckan. Vi har två veckors självstudier, så min plan är att vara här i Umeå en vecka och en i Boden. Storasyster fyller år på söndag, och jag vill ju gärna vara med på lite kalas. Och lillebror kommer kanske hit och hälsar på i tid till att vi kan åka upp tillsammans nästa helg.

Annars ska jag nu i veckan börja skriva ned saker kring långfilmsprojektet. Har plockat fram några skönlitterära böcker att läsa om som inspiration, främst av min favorit Peter Pohl, eftersom det finns en del teman där som anknyter till det jag tänkt skriva om. Och jag ska träffa klasskompisar att grupparbeta med om en annan uppgift. Plus att vi ska ha en spelkväll någon kväll, yay! Förhoppningsvis hemma hos Magnus och Marielle, så jag får mysa lite med kissekatten Naima.

Helgen har både börjat och slutat bra. Sovmorgnar och ikapptittning av serier och uppsatsskrivande och bokläsande. Och nånstans där i mitten ringde en kompis, Lena, och ville ha med mig in till stan. Det var ett tag sen vi hade tid att träffas senast, så det sa jag inte nej till. Till slut hamnade vi på en pizzeria, där jag fick skratta åt att min calzone såg ut som en fisk. De hade till och med märkt ut ett öga på den, som stirrade på mig. Det är humor. ;-)

Frisk helg

En härlig lördag idag. Framför allt eftersom jag varit mer eller mindre sjuk de senaste tre helgerna (och veckorna). Återkommande feber och ständigt konstig hals, som äntligen blivit lite bättre de senaste dagarna. Jag ska efterbehandla med KanJang, så försvinner det förhoppningsvis helt och hållet. Men jag brukar bli såhär just i skiften mellan årstider...

Vilket påminner mig om att vintern är på väg. Vet inte vad jag tycker om det. Härligt när jag är hemma i Bredåker och luften blir sådär underbart frisk och man kan vara ute i snön, men mindre härligt med halvkall stads-"vinter" här i Umeå.

Första skolveckorna har varit intensiva, men det är kul att höstterminen börjat. Ska framför allt bli roligt att börja skriva på årets slutarbete, ett långfilmsprojekt. :-)

House + Idol

Spännande saker händer i USA, med nya tv-kanalen The CW som nu påbörjat sina sändningar. Ska bli riktigt, riktigt kul att se hur tittarsiffrorna kommer att se ut. Mest av allt är jag glad över att mina favoriter från både The WB och UPN överlevde sammanslagningen... Gilmore Girls, Veronica Mars, One Tree Hill, Supernatural och Smallville.

Och nu har Aaron Sorkins nya tv-serie haft premiär på NBC.
Studio 60 on the Sunset Strip, med bl.a. Matthew Perry (Vänner) och Bradley Whitford (TWW). Serien verkar vara ungefär som The West Wing, fast bakom kulisserna på en tv-serie (och därmed tv-Hollywood) istället för Vita huset.

Tv-tips för i kväll:

House
börjar på fyran i kväll, kl 21. Äntligen! Det har bara gått på Canal+ tidigare... och i USA är man inne på tredje säsongen. Hugh Laurie är härligt osympatisk som berömd läkare som tar sig an de ovanliga fall som andra läkare inte kan sätta diagnos på. Intressant vinkling på sjukhusserietemat, med att varje sjukdomsfall behandlas nästan som ett brott som ska lösas. House skyr inga medel för att komma fram till en diagnos. Plus att serien har härliga bikaraktärer också. Varje gång jag ska se ett avsnitt försöker jag dessutom lägga lite extra märke till teasern... absoluta början av avsnitten blir mer och mer uppfinningsrika berättar- och filmmässigt.

Idol är också på tv i kväll. Jag missar det eftersom jag ska in till stan på filmfestivalen, men som tur har man ju en video att ställa på inspelning. Och sen kan man ju ringa och rösta fram till halv elva. En kille från min hemby Bredåker är nämligen med bland de fem som tävlar! David, som förhoppningsvis kommer att ta sig till Topp 10. *håller tummarna*

Mitt val -06: Rutiner och frukt!

Sista dagen av mitt sommarlov idag, onsdag. Det betyder (*shock! gasp!*) att jag måste börja vända tillbaka mitt dygn igen. Har bestämt mig för att skaffa rutiner nu. Såna där som är bra att ha för att man ska vara energifull när det behövs... nog för att mina tidigare icke-rutiner med att sova och äta när jag känner för det, kaffemissbruk och tv-serier-som-droger fungerat någorlunda bra. Men jag har hört rykten om att fasta tider och frukt är bra för hälsan, så jag ska prova det istället. Ett tag i alla fall. Men mitt överintag av tv-serier tänker jag aldrig i livet överge, där är jag fast. Eftersom det såvitt jag vet inte finns avvänjningskliniker för sånt omfamnar jag det istället.

Jag får fjärilar i magen bara jag tänker på att höstens tv-säsong är här nu. Vissa av mina favoriter har redan börjat, Prison Break och House, men de flesta drar igång inom de närmsta 1-4 veckorna. Om jag räknar både gamla och nya serier jag tänker följa så kommer jag nästan upp i 20 serier per vecka. Men bland de nya blir det alltid bortfall relativt snabbt, när tv-bolagen släpper yxan på dem.

Måndag var riktigt rolig, speciellt med tanke på att jag varit sjuk i helgen. Efter att jag tonat håret rött på söndag kväll blev jag mycket piggare. Måndag var jag på banken för att byta min internetdosa, fick sitta där en halvtimme och titta på folk och försöka att inte andas in varje gång kvinnan bredvid mig gäspade stort. Men att titta på folk var kul. Och sen bar det av till ett café för avslutningsmöte av min och två klasskompisars praktik. Det var jättetrevligt. Mötet alltså, inte att praktiken nu är slut. Men avslutet var positivt, precis som hela praktikupplevelsen. (Jag ska inte virra till det ytterligare med att skriva fler ord.)

Sen gick jag och Sofia till en pizzarestaurang, mums! Pizza är extra gott när man bara äter det då och då. När jag bodde i Boden var min lägenhet jättenära en pizzeria, så då blev det pizza alldeles för ofta. Hm... visserligen bor jag nära en pizzeria nu också, men de har inte särskilt goda pizzor, så det är lugnt. Hur som helst, kvällens höjdpunkt blev sedan ett biobesök. SNAKES ON A PLANE!!! Fantastiskt bra film. Jag älskade den. Skriver mer om den i ett eget inlägg senare.

En annan sak som gav mig glädje i måndags var ett paket jag fick från Play (.com, bästa onlinebutiken sedan nånsin). Det innehöll  inget mindre än First Born, en miniserie från -87 som jag längtat efter att få se i 16-17 år. Den gick nämligen på svensk tv när jag var 6-7 år, men eftersom jag vägrade äta upp min middag en dag fick jag inte se andra delen..! En fruktansvärt traumatisk upplevelse som hemsökt mig ända sedan dess. Förra året fick jag reda på namnet på miniserien, och att den inte fanns utgiven på varken vhs eller dvd. Men i slutet av juli hände det underbara att dvd:n dök upp i affärerna. Nu när jag sett den blir det också föremål för ett eget inlägg senare. ;-)

Angående tidigare inlägg så kan jag lägga till att kriget mot bananflugorna i mina föräldrars kök blev framgångsrikt. Framför allt efter att lillebror varit superduktig och rensat ur skafferiet - innan jag ens hann säga något om det. Lillebror som förresten klarat sitt extra körkort igår! Yay! Jag har så lite koll på vilken sorts körkort som finns, men det är det som är efter det vanliga B-körkortet. För lastbil, tror jag. Hey, jag är en gå/buss/tåg/flyg-människa...

Gamla prylar

I helgen har jag hjälpt till att rensa ett av de gamla förråden där hemma. Jag vet inte exakt hur gamla de husen är, men vi har dem som möbelförvaring idag medan de var boningshus förr i tiden. Fascinerande att se den gamla spisen och trägolven. Och vi hittade några gamla prylar också - vissa äldre än andra.

47841-45

47841-43
Vem behöver köpa nytt strykjärn när man har det här?

47841-42
Flaskhållare i trä, ungefär en halvmeter hög.

47841-40
Dockvagn som min faster förmodligen lekte med när hon var liten.

47841-44
Ficklampa? Med "SJ"-märke på sidan.

47841-41
Idolaffisch av Cliff Richard, som förmodligen hängt där i 30-40 år. Still smiling. ;-)