Drive kraschar

"When I can't think of something to write, I often don't write anything. And then I pretend it's a style." - Tim Minear

Tim Minears nya tv-serie Drive, som många länge sett fram emot, har haft premiär och blivit nedlagd. Ingen större överraskning med tanke på att Tims senaste tre tv-serier på FOX blivit nedlagda efter bara 4-10 avsnitt. Men nio dagar? Nio dagar?! De låter en påkostad tv-serie ha premiär och nio dagar senare lägger de ned den? Det skulle vara en kort säsong med åtta avsnitt, men inte ens så många fick de visa. Ingen chans alls att bygga upp en publik. Men det är så tv-kanalen FOX fungerar. De gjorde i stort sett samma sak med Tims andra serier Wonderfalls, Firefly och The Inside. Och en (lång) rad andra lika kritikerrosade serier.

Guuh, jag hoppas Minear börjar arbeta med andra tv-bolag nu... efter The Inside försökte NBC få över honom till dem istället. Från ett
samtal med fansen:  
"I didn't pitch. It was about them explaining to me why I want to bring my next two things to them and not, um, someplace else. ...they did say I needed to start dating other networks. Honest, said that."
Ska bli intressant att se vad han gör härnäst. Men kom igen, Timmy, ta dig någon annanstans nu! NBC... eller ännu bättre en kabel-kanal som Showtime eller HBO.

Minear är rätt ofta online för att prata med fansen och hålla alla uppdaterade om vad han håller på med. Plus att han inte drar sig för att göra manus och annat material tillgängligt för allmänheten!
Manusen för alla tretton avsnitt av The Inside
Manusen för de fyra första avsnitten av Drive

I väntan på trean

Kaffe och gammeldags vaniljglass med varm hjortronsylt. Mmm. Ja, jag är hemma i Boden igen. Men jag ska lifta med lillebror in till stan i morgon och ta tåget tillbaka till Umeå, så det blev en rätt kort visit. Men jag har åtminstone hunnit umgås med familj och släkt. Häromkvällen hjälpte jag och mamma min syster och hennes sambo med att göra bröllopsinbjudningar (28 juli gifter de sig, yay!). Min mormor hälsade på igår och tvättade sin bil och vi tittade på en liten ren som vandrade över den tunna isen på älven, från en udde till en annan. Den måste ha kommit bort från sin flock. 

Nu ska jag se Spiderman 2, som går på trean i kväll. Jag ser fram emot tredje filmen som har premiär nu till veckan, men jag har ändå inga förväntningar om att den ska vara bättre än andra filmen. Jag älskar andra filmen! På tåget när Peter Parker är skadad och har tappat sin Spiderman-mask mitt bland alla människor, som hjälper honom. På sjukhuset när ett helt läkarteam blir ihjälslitna. Fantastiska scener! <3

Valborgsfirande på universitetets campus i morgon, det blir kul!

Sommarplaner ahoj!

Åh, härliga vårväder! Har promenerat längs med älven in till stan tillsammans med Sofia. Sen har vi suttit och fikat på Schmäck ett par timmar, följt av lite shopping. Trevligt att gå omkring i solen bland andra människor. Det finns en förväntan i luften. Sommaren är på väg.

Min sommar börjar alltmer ta form. Först åker jag till Italien med en kompis 4-14 juni (från Milano till Rom på nio dagar). Och sen har jag tänkt läsa en sommarkurs på Konsthögskolan här i Umeå, som går ut på att man gör en egen dokumentärfilm. Måste bara komma på ett ämne för min dokumentär... jag tar gärna emot förslag, stora som små.

På tal om dokumentärer så har jag köpt en dvd-box med fem filmer av Werner Herzog, han som gjorde Grizzly Man.
Den här boxen kostade bara 17.49 euro (inkl. frakt), så det kunde jag inte motstå.
"He has taken his camera to parts of the world no other director would dare to go, and told stories in ways no one had ever even considered. These five masterpieces, which blur the line between 'fiction' and 'documentary', illustrate why Werner Herzog is the most daring, visionary, and dangerous filmmaker of our lives."
Det finns en till box på Play, med hans Klaus Kinski-filmer, men det blir ett senare köp för mig.

Jag har varit kluven ett tag nu om vart jag skulle ta vägen den här kommande helgen. Folk ville ha mig till Stockholm, Göteborg, Boden och Umeå. Till slut blev det, av lite olika skäl, Boden. Så jag sätter mig på tåget norrut i morgon.

Ooh, och i sommar ska jag dessutom se Pirates III. Och Harry Potter V. Mer planer än så behöver man väl egentligen inte? ;-)


Miyazaki-kavalkad

image84
Kiki's Delivery Service

image86
My Neighbor Totoro

 image87
Howl's Moving Castle

Om någon förtjänar titeln som en av vår tids största filmskapare så är det Hayao Miyazaki. Han har gjort en lång rad japanska animéfilmer som är ren filmmagi. De städer som fortfarande har Astoria-biografer visar nu den klassiska My Neighbor Totoro, så har man chansen bör man gå och se den. Och Canal+ visar Howl's Moving Castle, upptäckte jag senast jag var hemma hos mina föräldrar och äntligen fick se den. Och idag har jag plockat fram min Miyazaki-box och sett Kiki's Delivery Service. Underbara filmer!

Det är dessutom utmärkt inspiration för en kortfilm för barn jag skriver på den här veckan. Tror rentav jag ska ta mig till Schmäck i morgon och sitta där och skriva. Jag brukar inte sitta själv på caféer, men jag har bara sån Schmäck-abstinens nu i dagarna. Kan man bli beroende av ett café? Jag träffade klasskompisar (Sofia, Magnus, Diana och Pontus) och fikade på Mekka i tisdags, och det var kul och mysigt och så men jag kände ändå att jag saknade Schmäck lite. Kanske var kaffet, det smakade inte riktigt som det ska. ;-)

Långfilmsmanus. Check.

Jag blev färdig med First Draft av mitt långfilmsmanus för exakt en vecka sen. 9 april har kommit och gått och jag lämnade ifrån mig mitt manus med blandade känslor. Såklart. Jag vet inte vad jag tycker. Skiftar mellan att vilja skriva om allting och att le när jag kommer att tänka på olika scener. Exakt 90 sidor blev det, märkligt nog. Jag bara skrev och skrev tills historien var slut och där var jag på sida 90. (Man räknar att en sida är en minut, så det motsvarar alltså 90 minuter eller 1½ timme.) Det var lite märkligt att komma ut i verkligheten sen, efter att ha varit så uppe i skrivandet under de sista veckorna.

Nu har jag dessutom tid att börja skriva på annat som jag väntat med under det här senaste manusskrivandet. Jag har sett en del Hayao Miyazaki-filmer den senaste tiden (Howl's Moving Castle, My Neighbor Totoro, Pom Poko) och det får mig att vilja skriva något fantasifullt. Förmodligen något för barn, det vore kul. Bara låta fantasin flöda och hitta på roliga figurer och äventyr!