Hårda julklappar

Jag har fått en del julklappar som var tilltalande för mitt författar-jag. Bland annat en prenumeration på Creative Screenwriting, en amerikansk manusförfattartidning. Nu kan jag förresten passa på att tipsa om deras nyhetsbrev, CS Weekly, som är både intressant och underhållande och bra för manusförfattare. (Psst: Åtminstone en av skribenterna, Jason Davis, är ett Buffyfan.)

Några böcker fick jag också. En stor bok som är en samlingsutgåva av Joss Whedons Astonishing X-men #1-12, serietidningarna, med storyboards och sånt som extramaterial. Dessutom bok 7 i den moderna fantasyserien The Dresden Files av Jim Butcher. (En bokserie som förresten producerats som tv-serie för Sci-Fi Channel, där den har premiär nu i januari.)

Och fler hårda paket fick jag i form av filmer. Mun mot mun, som jag inte hunnit se ännu. Ice Age 2 såg jag däremot häromdagen och fick skratta en hel del. Det var en 2-disc-utgåva, så mycket extramaterial att gotta sig i... det är alltid lika intressant att få en inblick i Disney-produktioner från manus till animation, osv. Nu pratade regissören, Carlos Saldanha, även mycket om hur de tänkte kring att göra en uppföljare till en populär film. Trevligt att höra att Ice Age-teamets inställning är att varje uppföljare ska vara bättre än den förra, och att det ska finnas en ny historia att berätta samtidigt som de håller fast vid att det är karaktärerna från den första filmen som alla vill ha mer av. (Hehe, jag gillar andra filmens tagline: "Kiss Your Ice Goodbye".)

Vad mer... jo, just det, ett av spelen jag önskat mig och fick var Once Upon A Time, kortspelet som man berättar sagor med och som jag och många från klassen brukar spela. Kan vara bra att ha ett eget också. Det lär få följa med till Göteborg när vi ska dit på filmfestivalen om en månad... jag, Sofia, Magnus och Marielle har bokat tågbiljetter nu, och något behöver vi nog att roa oss med under de 15-16 timmarna på tåget. ;-)

Julhelgen i bilder

Julen är över... eller, är den? Jag känner mig fortfarande julig. Måste vara snön utanför fönstret, katterna som klättrar i julgranen varje dag och julmaten som fortfarande tar upp halva kylen. Jag är kvar i Bredåker fortfarande, ska fira nyår här och sen åker jag tillbaka till Umeå.

Julaftonen började med att det snöat under natten, så världen var extra vit när jag väcktes av... att det var iskallt i hela huset. Mina föräldrar och min bror sov bakom stängda dörrar, men jag sover på soffan i vardagsrummet, så det var bara för mig att stiga upp och stänga ytterdörren som katten Kalle öppnat. En timme senare började julaftonsmyset och sedan smälte juldagarna ihop med paket och mat och släktingar på olika håll. Bilder säger väl det mesta....

Lillebror Peter väntar på tomten...
47841-61

Vi genomförde en stor kupp under natten, jag och lillebror, efter att vår mamma pyntat granen med bara rött och guld ("Det ska vara stilrent!"). Såhär såg granen ut när hon gick och la sig:
47841-65

Men vi saknade allt det gamla pyntet och tyckte julgranen behövde lite mer charm....
47841-66

Så på julaftonsmorgonen såg den ut mer såhär, med blå kottar, plastkrubbor och.. annat...
47841-67

Kusin Linda, 17, med charmtrollet Lipton.
47841-63

Storasyster Jenny med bihanget Klas (ja, det stod så på paketen...)
47841-59

Kusin Gabriel, 13, som också charmats av hårbollen Lipton.
47841-58

Jag får till en snöig bild med lilla Bella i famnen, precis utanför mina föräldrars hus...
47841-68

På juldagen bar det av ut till Degernäs, där min morfar bor. Här var klockan två, men solen var redan nästan helt borta...
47841-64

Morfar Ulf och stockholmskusinerna Linda och Frida, 14.
47841-60

Syskon och kusiner, trötta efter all mat...
47841-62

Julstök och galen vinter

Tiden bara flyger förbi. Senaste dagarna har försvunnit i ett hål av julstädning och julklappsjakt. Nu har min moster med familj kommit upp från Stockholm också. På julafton blir vi 18 personer och fem katter, så det kommer att vara fullt hus. Men det är ju så det ska vara. :-)

När jag först kom upp hit till Boden var det snö och 26 minusgrader här... och den kylan höll i sig i några dagar. Men nu har vi haft plusgrader och regn till och från i två-tre dagar, så snön är nästan borta igen! Igår natt blåste det så mycket att ute-julgranen låg på marken och ljusslingan hade förflyttat sig till närmaste äppelträd.

Kul att min lillebror bor hemma nu också. Jag har hjälpt honom att färga håret tidigare i kväll, samtidigt som han spelade tre pokerbord på samma gång och vann ett par tusen. Själv spelar jag aldrig poker online, men det är kul med poker så jag ska be Peppen plocka fram sina marker och kort nån dag så att vi kan passa på att spela lite när alla kusiner är här.

Tågfärd och manuslängtan

I morgon vid den här tiden är jag hemma i Bredåker. Det blir härligt att åka tåg, jag gillar den skrivmiljön. På just det här tåget är det så rent och snyggt, med stora fönster så man har mycket utsikt. Det är mörkt när jag kommer fram, men på tisdag ska jag ta en långpromenad... njuta av att vara tillbaka i stillheten och den friska luften.

Den senaste skolveckan har varit bra, många roliga grejer. Bland annat två dagar med våra handledare på besök, då alla i klassen samtalade med respektive handledare om slutprojekten. En halvtimme per projekt, så det var ett mycket bra tillfälle att få en inblick i varandras arbeten. Och att få ventilera sitt eget en aning. Marie sov på min soffa tisdag-onsdag, så vi passade på att läsa och diskutera varandras texter innan samtalen.

Det är extra roligt när man blir entusiastisk över de andras historier - vid nåt tillfälle kom jag på mig själv med att tänka att om alla de här manusen skulle produceras samtidigt skulle det resultera i ett galet bra filmår för Sverige. ;-) Och jag måste göra en extra shoutout till Ann, vars projekt jag blev mest kär i. Om jag hade läst om den filmen i någon filmtidning skulle min första fråga vara "när har den biopremiär?" och min andra "när kommer dvd:n och det blir väl mycket extramaterial?!". Jag längtar tills jag får läsa det och de andras manus i april!

Lilla julafton

Nu har jag jullov! Sista skoldagen igår. Så om några dagar, förmodligen måndag, åker jag hem till familjen i Bredåker, Boden. Då ska jag kramas och mysa med katter dygnet runt. Och jag hoppas verkligen det blir en vit jul för oss! Det är läskigt med den här konstiga icke-vintern.

Igår efter skolan kom Sofia, Marielle och Magnus hem till mig för lite julmys. Vi bakade pepparkakor, bytte julklappar, drack glögg och åt nybakade pepparkakor, spelade spel och hade jätteroligt tillsammans. Det är härligt att skratta så man får ont i magen ibland!
 
Av Sofia fick jag en lite finare skrivbok, som jag direkt visste vad jag ska använda till. Jag har länge tänkt att jag borde skriva ned mina barndomsminnen (och de är många), så det ska jag nu börja göra i den här - minst ett minne per dag. :-)

Av M & M fick jag världens roligaste och bästaste julklapp! Jag borde kanske haft någon föraning när det var en Buffybild på omslaget, men inte trodde jag att de skulle ge mig en täljd vampyrpåle, ett kors, en fackla och en liten flaska med "holy water". *fånler*

Plus att jag fick en cd-skiva av söta Naima... "Have a Meowie Christmas", katter som jamar julmusik! Min familj och släkt kommer att bli galna på den över juldagarna.

Förra virriga veckan i korthet

Måndag morgon nu och jag har vaknat tidigt, kunde inte somna om. "Nu är hon sjuk", tänker nog min familj när de läser det, men nä, nu är jag frisk! ;-) Som tur är har jag inte varit förkyld (mina förkylningar blir alltid för långvariga), istället har jag bara haft feber och jobbig huvudvärk. Lite frustrerande eftersom jag när jag är sjuk vill veta varför. Nu blev jag bara febrig och trött och det kändes som att en skalbagge bosatt sig i mitt huvud. (Eww, jag hoppas det inte var så på riktigt.) Orkade inte göra något alls nån längre stund... försökte se en del tecknade filmer (Samson & Sally ftw!), men klarade bara av en halvtimme åt gången. Men jag gillar att sova också, så det är lugnt. Så länge den där skalbaggen inte väckte mig alltför ofta. Och det har kommit och gått - fredag och lördag kväll var jag lite piggare.

Så jag antar att det är tre dagar med mest bara sömn som gjort att jag nu stigit upp kl 6 en måndag morgon. Hör mitt favoritljud (*putter putter schhh pschhh*) och känner min favoritdoft komma från köket, och jag ska se ett nytt House innan jag sätter igång med att göra andra saker.

Annars var förra veckan mycket trevlig.
Jag och Sofia var på spelkväll hos M & M på söndagen (och de bjöd på nybakta pepparkakor, lussebullar och fruktsallad = heavenly!).
Tisdag skrev jag färdigt och lämnade in ett första treatment för mitt långfilmsprojekt (got into the writing zone = who needs drugs? Men jag har tusen tankar om hur jag ska skriva om det...). 
Onsdag träffades jag och Sofia, M & M på det fantastiska caféet Schmäck för att prata om inlämningen och en essäuppgift. (Mmm, kaffe och hallonpaj med vaniljsås!) Och så tittade vi på en liten glasögongubbe som passerade utanför minst fyra gånger och balanserade ett berg av kakburkar. Och på två taxar som möjligen var samma tax två gånger.
Och i torsdags kom Sofia över till mig och hängde, skrev essä... men det var då min febriga trötthet och huvudvärk började komma (hm, I see a connection! S, jag är allergisk mot dig!), så jag hade 0.1 energi och var nog inte vidare bra sällskap. Men chokladkaffe och Steve Carlson-julmusik var trevligt.

Hm... det saknas minst en dag där. Måndag.. vad gjorde jag förra måndagen? Det är ett mysterium. I'm thinking alien abduction.

Skrivbränslen

47841-57

Sitter och skriver. Inser hur många olika bränslen jag har när jag gör det...

Har fyllt en termos med kaffe, som jag fyller på min kopp med lite då och då. Gick till Statoil tidigare i kväll enkom för att köpa glass. GB Carte d'Or, Rocky Road. *mhm*

Lyssnar på musik. Har snart lyssnat sönder Fall Out Boy-skivan jag köpte. Och lillebror skickar mig jämt allt möjligt att lyssna på. Panic! At the Disco, The Killers, m.m. Och Robbie Williams nyaste skiva, Rudebox, som han gav mig i födelsedagspresent. :-)

Har läst en hel del de senaste dagarna. Dels fanfiction online och dels böcker... både för eget nöjes skull och sånt jag lånat enkom för projektet jag skriver på nu.

Ser avsnitt av tv-serier lite då och då. Igår såg jag senaste One Tree Hill (4x09) och det var rena knytnäven i magen. Chockerande slut. Galet bra. Och sedan dess har skrivandet gått på högvarv - plötsligt såg jag allt mycket tydligare.

Till och från pratar jag med familj och kompisar på msn och internetforum. Blir glad och får nya krafter. Skriver vidare.